Bekijk hieronder de gehele bijdrage van GroenLinks-raadslid Marlon Donck.
De rode en groene loper door Culemborg
"Culemborg is een aantrekkelijke stad om te wonen en dat zal de komende jaren ook zo blijven. De bevolking zal groeien. Om al deze inwoners een plekje te kunnen geven, zullen we soms moeilijke keuzes moeten maken. De rol van de gemeente is kaderstellend en faciliterend, maar wat ons betreft ook zeker die van regievoerder en aanjager. Culemborg maken we samen met partners en inwoners. We nemen de regie in handen om doelen te bereiken en we laten zien waar nieuwe initiatieven op kunnen aanhaken en voortbouwen.
Niet alleen de samenstelling van de bevolking verandert, maar mensen richten hun leven ook anders in. De uitdaging voor ons als gemeente is om voor onze inwoners gelegenheden te creëren om met elkaar in verbinding te blijven. Het gaat hier om samenredzaamheid, verlichten van eenzaamheid en het samenleven van verschillende doelgroepen. De kern is ‘ontmoeten’, maar ook de mogelijkheid bieden tot ‘ontwikkelen’, en wel in de directe leef- en woonomgeving van mensen als basis voor de samenleving. We maken ontmoeten en ontwikkelen voor alle Culemborgers toegankelijk. We nemen dit mee in de ontwerpen van nieuwbouw en verbouw, bij de inzet op gemeentelijke accommodaties, maatschappelijk vastgoed, onderwijshuisvesting en de structuur van de wijkteams en de zorg. We richten daarnaast de fysieke leefomgeving dusdanig in dat groen, sport, spel en mobiliteit gecombineerd zijn.
In deze beschouwing geven wij met vijf prioriteiten weer hoe Culemborg er verder wat ons betreft over 20 jaar uitziet:
1. De economie van Culemborg is circulair, lokaal, toegankelijk en vindbaar
Er is alle ruimte voor delen en lokale productie. We zien daarbij een belangrijke rol voor de creatieve maakindustrie, cultuur en recreatie en toerisme. Er ontstaat veel in Culemborg, en dit vindt nu ook zijn plek in de binnenstad – de locatie die nog veel interessanter is: een fijne, groene plek om te zijn, waar je terecht kunt voor leuke aankopen bij jouw lokale ondernemers, een theater- of museumbezoek. De binnenstad fungeert als podium voor de circulaire hotspot op Pavijen. Culemborg is de proeftuin voor innovaties op het gebied van circulair ondernemen. Het hoge percentage ZZP’ers en eenmanszaken, en het grote aantal Fair Trade bedrijven, geeft wat ons betreft precies weer waar Culemborg sterk in is en zich op profileert: creatieve makers en innovatieve ondernemers, die circulariteit omarmen. Ondernemers worden door de hele stad heen gefaciliteerd en delen hun kennis en ervaringen met inwoners.
2. Er loopt een groene loper door de hele stad
Ecologische waarden en biodiversiteit zijn op zijn minst zoals het nu is, verbetering en vergroting vindt maximaal plaats. Groen verbindt de publieke met de private ruimte. In de private ruimte wordt zoveel mogelijk natuurinclusief en klimaatadaptief gebouwd en mensen genieten van groene tuinen. In de publieke ruimte zijn groene beweeg- en ontmoetingsplekken, en planten we biologisch geteeld groen. Waar de ondergrond vol is worden oplossingen gevonden in het betrekken van de creatieve maakindustrie en inwoners. Een wandelend bos, adoptiegroen en groene gevels transformeren de binnenstad tot een fijne verkoelende plek. Grijs is groen geworden. Samen zijn we zo de toenemende hittestress en wateroverlast te lijf gegaan, én hebben we gezorgd voor een aantrekkelijke en leefbare stad.
3. De ambitie voor het opwekken van duurzame energie wordt door de hele stad gedragen en iedereen kan meedoen aan de energietransitie
Er is een netwerk van schone energie-opwek, energie-opslag en gebruik van deze energie. Allemaal lokaal en collectief beheerd. Als gemeente nemen we regie en initiatief om inwoners te ontlasten. Onze energie wordt lokaal opgewekt door nieuwe collectieve windmolens en zonnedaken. Als de energiebehoefte nog groter is, dan zien we dat het voorlopersproject van verticale zonneweides zich verder zal verspreiden. Als gemeente hebben we dan kaders die ons in staat stellen om ons groene buitengebied ook echt groen te houden. Daarnaast hebben een lokaal isolatieplan en collectieve warmte-oplossingen op wijkniveau de bestaande bebouwing toekomstbestendig gemaakt.
4. Er zijn voldoende passende, betaalbare en duurzame woningen
De stationsomgeving heeft zich verder ontwikkeld en alle inbreidingslocaties zijn in beeld. In het buitengebied is hooguit ruimte voor kleinschalige projecten zoals wonen in een hofje of in tiny houses. Bouwen in de uiterwaarden is een no go. Er is ruimte voor sociale, groene en duurzame woonprojecten. Hierbij wordt ingezet op kleinschalige oplossingen met flexwoningen en initiatieven uit de stad. Bij nieuwbouw en verbouw is rekening gehouden met een groei in de zorgvraag in combinatie met de wens om zoveel mogelijk zelfstandig te blijven. We bieden ruimte aan mensen die hebben moeten vluchten van hun thuis. We koppelen deze ambities voor woningbouw aan ontmoeten en circulaire economie.
5. Culemborg is een fietsstad en we zijn duurzaam bereikbaar
Culemborg is een stad met veilige, prettige en inclusieve routes voor langzaam verkeer. De belangrijkste manier van verplaatsen binnen de stad is de fiets, de voet of met gebruik van deelmobiliteit. Er is een lagere parkeernorm ingesteld: de ruimte voor meer dan één eigen parkeerplaats is er simpelweg niet meer overal. Parkeren doen we aan de randen van woonwijken. Pakketjesdiensten bezorgen zoveel mogelijk bij afhaalpunten en rijden niet meer de hele stad door. Goede regionale verbindingen met het openbaar vervoer zijn behouden en waar mogelijk uitgebreid.
Dwars door Culemborg loopt de centrale fietsstraat en verkeersknooppunten in de stad worden efficiënt opgelost om de doorstroom te verbeteren. Daarnaast is de fiets ook voor de verbinding in de regio hét gekozen vervoersmiddel, onder andere door de fietsbrug over de Lek.
Tot slot
Onze fractie kijkt uit naar de volgende stap in de Omgevingsvisie. Met daarin een duidelijke stip op de horizon waarin het participatieproces serieus is genomen, ambitieuze doelen gesteld zijn, aansluiting is gevonden op de Stadsvisie en heldere kaders worden meegegeven zodat iedereen kan meedoen."