De verkenning is toegezegd door het college in beantwoording van schriftelijke vragen die GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon stelde na een raadsinformatienotitie over onderzoek huisvesting KWC.
Wat speelt er?
Het KWC-gebouw aan de Beethovenlaan is naast dat het niet duurzaam is, ook functioneel niet meer geschikt voor de aangejaagde onderwijsontwikkelingen. Ook wat betreft omvang zijn de gebouwen te groot voor het aantal te verwachten leerlingen. Om te zorgen voor een toekomstbestendige duurzame voorziening voert het KWC-bestuur samen met de gemeente een onderzoek uit naar verschillende scenario’s van vernieuwbouw en nieuwbouw.
Het scenario vernieuwbouw is juist gebaseerd op de gedachte dat onderdelen van het bestaande gebouw ook de toekomst bruikbaar zijn en via levensduurverlenging een bijdrage leveren aan het voorkomen van het onnodig gebruik van grondstoffen. Volgend jaar hoort de raad hier meer over. Tegelijkertijd worden gesprekken gevoerd met ook de besturen van de andere middelbare school en basisscholen over duurzame huisvesting.
> bekijk de informatienotitie van het college.
Onze visie
GroenLinks Culemborg vindt het belangrijk dat de (meer)waarde van het schoolgebouw wordt gezien in de volle breedte. Daarom hameren we op een zorgvuldig afgewogen beslissing waarin circulariteit nadrukkelijk wordt meegenomen.
Uit beantwoording van onze vragen blijkt ook dat de contacten met de provincie Gelderland worden aangehaald. Want ook de provincie heeft ambities t.a.v. circulair bouwen en werkt daarin samen met Cleantech Regio. Wellicht zijn er subsidiemogelijkheden en kan er gebruik worden gemaakt van hun kennis en kunde.
Wij zien uit naar de eerste verkenning circulariteit komend jaar, en zullen als we (andere) kansen zien voor hoogwaardig hergebruik en het sluiten van kringlopen, dat ook in de tussentijd inbrengen.
> bekijk ook ons eerdere bericht.