Betaalbare woningbouw in stationsomgeving

We hebben een motie van PvdA, CU en PvdD gesteund en is aangenomen om tenminste 30% sociale huurwoningen te realiseren (conceptvisie gaat uit van 32%) en daar bovenop 10% betaalbare koopwoningen tot max. 325.000 euro (zit er ook al in) in de stationsomgeving. Daarbij wordt het college verzocht om voor de definitieve visie in het najaar te komen met instrumenten om betaalbaar wonen te borgen en speculatie met koopwoningen uit het betaalbare segment te voorkomen. Iets waar GroenLinks erg voor is en waar het college mee aan de slag is. We zien uit naar de uitkomsten na de zomer.



Lees hier meer in een bericht van de gemeente Culemborg over de binnengehaalde 23 miljoen euro.



Ruimte Corsoslub

De Corsoclub Culemborg is dringend op zoek naar een andere ruimte voor maart 2023 om door te kunnen met het bouwen van de corsowagen. De gehele raad vindt het belangrijk dat deze ca. 100 vrijwilligers in Culemborg door kunnen met hun mooie werk wat ook een belangrijke sociale functie heeft, en de fruitcorso is ook nog eens UNESCO immaterieel erfgoed. Het college is al in gesprek met de Corsoclub, maar om hier steun aan te geven heeft de VVD samen met CvN, D66 en CU een motie ingediend. GroenLinks heeft deze gesteund om samen op zoek te gaan naar passende ruimte en bijvoorbeeld als gemeente te voorzien in een subsidie die in lijn zou liggen met de huur van een locatie. Het college gaat zich inspannen om dit mogelijk te maken en zal de raad informeren over de uitkomst.



Accommodatie voor FairPlay

In de raadsperiode 2018-2022 heeft er een raadsonderzoek plaatsgevonden naar het stoppen van voetbalvereniging SMVC Fair Play in 2014. Dit leidde tot heldere maar pijnlijke conclusies, onder meer dat de gemeenteraad in de periode 2005-2013 onjuiste en onvolledige informatie heeft gekregen van het college en op basis daarvan besluiten heeft genomen die leidde tot beëindiging van activiteiten door de voetbalclub. We willen de voetbalvereniging FairPlay laten voetballen en laten zien dat we de vereniging een plek willen geven in Culemborg. Voor een duurzame toekomst is een clubaccommodatie nodig en daarom steunen we het voorliggende raadsvoorstel om als gemeente hier financieel aan bij te dragen, wat een gedragen oplossing is voor beide partijen op een langlopende kwestie. Het raadsvoorstel is aangenomen.



Aanpak Stikstof

Op vrijdag 10 juni heeft minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) de startnotitie van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) gepresenteerd. Dit heeft veel aandacht op dit moment. Het CDA heeft een motie in Culemborg op de agenda gezet die het college oproept om het gesprek over haalbare stikstofreductie op gang te brengen samen met de boeren uit ons buitengebied, maximaal in te zetten op bedrijfsinnovatie en-omvorming teneinde gedwongen bedrijfsverkoop en beëindiging zoveel mogelijk te voorkomen. GroenLinks Culemborg is het eens met het CDA dat we als overheid het gesprek aan moeten gaan met de boeren in onze gemeente en ze laten weten dat we ze bij staan wanneer zij een transitie willen maken.



Tegelijkertijd zullen we ons moeten verhouden tot de uitspraken van het Europese hof (Natura 2000 gebieden), de Raad van staten (PAS regeling stikstof) en de uitspraak m.b.t. de Urgendazaak. Deze verantwoordelijkheid ligt nu bij de provincie. GroenLinks lijkt het dan ook eerst aan de provincie om gesprekken te voeren en te onderzoeken hoe de gestelde doelen moeten worden bereikt. De Gelderse stikstofaanpak geeft hiervoor duidelijke kaders. Daarom hebben we tegen de motie gestemd.



Tot na de zomer

Dit was de laatste en volle gemeenteraadsvergadering voor de zomer! We hebben nog wel een beeldvormende avond op 4 juli over de wijkaanpak rondom veiligheid en sociaal domein, en het komen tot nieuw jeugd/jongerenbeleid (12-25 jaar). Daarna gaan wij genieten van de zomervakantie en zijn we begin september weer terug.