Een besluit over Masterplan Parijsch 3.0 wilde GroenLinks graag bereiken tijdens de raadsvergadering van 18 januari, zodat de aanleg Laan naar Parijsch kan starten en de wijk aantrekkelijker wordt om in te wonen en naar school of sport te gaan. Verder uitstel vonden wij bovendien slecht voor het vertrouwen in de politiek. Als raad moeten we niet telkens terugkomen op besluitvorming, die wijzigen of vooruitschuiven, terwijl inwoners daar niets aan hebben. Naast het Masterplan stond ook een GroenLinks-motie regelarme bijstand op de agenda. Die haalde het jammer genoeg niet. 



Masterplan Parijsch 3.0

De inzet van GroenLinks was gericht op:

  • sturen op kaders door niet op de stoel van de verkeersambtenaar of wethouder te zitten

  • duidelijkheid hoe er in deze nieuwe wijk, met de CV constructie, wordt ingespeeld op ontwikkelingen en de raad daarover wordt geïnformeerd of betrokken, en

  • het goed oppakken en behandelen van vragen van inwoners.

Concreet heeft GroenLinks:

  • een motie ingediend voor een toekomstbestendige wijk: duurzaam en groen;

  • in de voorbereiding gevraagd naar de meest fietsvriendelijke oplossing op de Laan naar Parijsch-Prijsseweg-Ottersingel. Dit bleek niet zo eenvoudig. De bestaande ingetekende kruising en een (kostbaardere) rotonde kent beide voor- en nadelen. GroenLinks kan deze keuze zelf niet maken: we doen niet alsof we verkeersdeskundige zijn en hebben hier extra aandacht voor gevraagd van het College;

  • gevraagd aan het College hoe zij omgaat met eventuele extra investeringsruimte dankzij positieve verkoop. Biedt dit bijv. kansen voor een kwaliteitsimpuls en wat ziet de raad daar dan van terug? Is een nieuw Masterplan 3.1 echt nodig? Hierop heeft GroenLinks geen goed antwoord gekregen, vooral omdat er een amendement voorlag en waar een meerderheid voor bleek om nog wel met een Masterplan 3.1 te komen, en nu alleen de hoofdinfrastructuur vast te stellen;

  • uitgesproken dat zij van het College verwacht dat zorgen over o.a. speelvoorzieningen, eigendom en onderhoud van de plas Lokkershoek (ook in toekomstige situaties), een groene en leefbare wijk (ook tijdens de bouw) serieus nemen en met antwoorden komen. Dat had namelijk ook moeten gebeuren als er vanavond geen Masterplan op de agenda stond.

De raad heeft uiteindelijk zonder steun van GroenLinks, ingestemd met een rotonde op de Distervlinderlaan-Laan naar Parijsch en op de Laan naar Parijsch-Prijsseweg-Ottersingel. Het is nog onduidelijk hoe het zit met de precieze financiering hiervan, omdat het College dit in de CV Parijsch zal moeten inbrengen.

Blij zijn we met het besluit dat de Distervlinderlaan een fietspad wordt.

Motie regelarme bijstand

GroenLinks hoopte op dezelfde avond een stap te zetten naar een experiment regelarme bijstand in Culemborg en Rivierenland. Lees ook ons eerdere bericht.



Jammer genoeg haalde de motie die we hiervoor hadden ingediend geen meerderheid. Steun was er wel van PvdA, CDA en Culemborg Centraal. Na de lokale verkiezingen op 21 maart zijn er nieuwe kansen. Dit onderwerp leeft en we hebben ook gehoord dat partijen op een manier hier verder mee willen. Daar kijken we naar uit.