Uitzonderingen
Monumenten en appartementen worden vaak uitgelicht als uitzonderingen waarvoor de warmtepomp niet als norm gaat gelden. Deze soorten woningen zijn duidelijk herkenbaar wat fijn is voor inwoners. Iedereen wil namelijk weten waar die aan toe is. Er is echter een derde soort woningen waarvoor de verplichting om over te stappen naar een warmtepomp niet zal gelden: woningen die binnen 10 jaar op een warmtenet worden aangesloten.
Schriftelijke vragen
GroenLinks-raadsleden Tessa van Boesschoten en Audrey James hebben met het oog op deze norm het college schriftelijke vragen gesteld. Namelijk of voor de gemeente Culemborg bekend is welke woningen aangesloten kunnen worden op een warmtenet? En zo ja, of deze woningen ook binnen de gestelde tien jaar aangesloten worden. Gevolgd door de vraag of er ook woningen aan te wijzen zijn waarvoor een aansluiting op een warmtenet zeker niet mogelijk zal zijn, zodat bewoners weten dat verwacht wordt dat zij vanaf 2026 overgaan op een (hybride) warmtepomp.
Het liefst wil GroenLinks dat voor iedere inwoner helder is hoe en wanneer een duurzame(re) woning in beeld komt. En hoe ook van het aardgas af te komen. Daarom vragen de twee raadsleden ook op welke manier de nodige informatie over warmtenetten en warmtepompen beschikbaar wordt gesteld voor inwoners.
Isolatie
Om over te kunnen gaan op een warmtepomp is voor veel woningen goede isolatie een belangrijke en noodzakelijke stap. Niet iedereen kan dit betalen. GroenLinks vraagt daarom welke stappen er door het college gezet worden om inwoners te stimuleren aan de slag te gaan met het isoleren van hun woning. En welke ondersteuning de gemeente aan woningeigenaren kan bieden, en via hen aan huurders.