Het voorstel is om in ieder geval 176 asielzoekers op te vangen op de meer korte termijn, wat volgens de Spreidingswet per 1 juli 2025 ook wordt gevraagd. Om vervolgens voor de meer lange termijn meer vluchtelingen op te vangen namelijk 300. Dit hogere aantal kan voor zowel Culemborg als voor de vluchtelingen een betere keuze zijn, doordat er dan meer voorzieningen zoals een arts en onderwijs op de locatie zelf worden geregeld en geen extra druk legt op Culemborgse voorzieningen. GroenLinks kan de uitleg hierbij goed volgen en hier staan wij achter. Deze grotere opvang vraagt meer voorbereidingstijd, het zal dan gaan om een locatie die langer in Culemborg aanwezig is, en gecombineerd zou kunnen worden met woningen voor inwoners uit onze gemeente voor wie de woningnood hoog is. GroenLinks ziet hierin een kans om ook van betekenis te zijn voor Culemborgers en krijgt daarom onze steun.

Spreidingswet 
In het deze week gepresenteerde hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staat dat de Spreidingswet wordt ingetrokken. De huidige wet is alleen nog wel van toepassing totdat deze wet niet meer bestaat. De gemeente Culemborg heeft zich hier dus aan te houden. Ook blijft het nodig om opvang te realiseren, want ook met het hoofdlijnenakkoord zullen er vluchtelingen in Nederland zijn en komen. Als alle gemeenten hun verantwoordelijkheid niet nemen houden we langer onwenselijke situaties zoals in Ter Apel waarbij vluchtelingen in het gras moeten slapen en de directe leefomgeving overlast ervaart.

Meer draagvlak
GroenLinks ziet dat draagvlak voor vluchtelingenopvang groter wordt als we ook laten zien wat de gemeente doet om de woningnood met name onder jongeren en starters aan te pakken. Iedereen kent wel iemand die nog thuis woont omdat veel woningen onbetaalbaar zijn of lange wachttijden voor (sociale) huurwoningen. Wij kunnen ons daarom goed vinden in de aanpak van bijvoorbeeld de gemeente Winterswijk waar tegelijkertijd bij de asielopvang ook voor inwoners woonruimte is gerealiseerd.

Wat we verder een goed idee vinden  is dat als een nieuwe asielopvang in Culemborg uiteindelijk minder of helemaal niet meer nodig is deze locatie geschikt gemaakt kan worden voor bewoning door Culemborgse inwoners. Wij willen graag dat dit wordt geborgd en weten wanneer hiertoe wordt overgegaan.

Snellere procedure
Zowel voor de vluchtelingen zelf als voor het draagvlak voor vluchtelingen in Nederland wil GroenLinks graag een zorgvuldige en snelle besluitvormingsprocedure bij vluchtelingen. Zo weten de vluchtelingen die in Culemborg zijn ook snel of ze voor langere tijd in onze gemeente mogen blijven. Zo kunnen zij echt meedoen vanaf dag 1 en van betekenis zijn voor de samenleving. Dit betekent ook dat diegene die hier ten onrechte komen, omdat zij uit een veilig land komen of in een ander land in de regio opgevangen kunnen worden, hier dan maar voor korte duur verblijven. Er ligt een belangrijke opdracht voor de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) om de procedure voor een asielaanvraag te versnellen en daar vragen we aandacht voor.

Tot slot geeft het college aan dat het verkennen en realiseren van een asielopvang voor de gemeente Culemborg kostenneutraal is en daarmee de gemeente dus geen geld kost. Dit is belangrijk voor ons om te weten juist in tijden waarin de gemeente zelf moet bezuinigen. We zijn benieuwd naar het vervolg en de verdere betrokkenheid van de raad en de stad bij dit onderwerp.

Op 30 mei beslist de gemeenteraad over het voorstel van het college.