We zijn supertrots om deze twee nieuwe GroenLinks-commissieleden te verwelkomen: Marlon Donck en Jeroen Windhorst. Ze kijken er naar uit om aan de slag te gaan!
GroenLinks-raadslid Conny de Laat heeft met zes fracties een motie ingediend: een dringend pleidooi aan staatssecretaris Mark Harbers om de procedure voor het kinderpardon te versoepelen. 
In de commissievergadering een discussienotitie luchtkwaliteit en er is een Stimuleringslening energieneutrale en aardgasloze woning aangenomen. De partijen van het raadsprogramma gaan na de zomer in gesprek met het college over versterking van de lokale democratie.

Nieuwe GroenLinks-commissieleden
Jeroen gaat samen met Bas de Jong het brede dossier rond 'De Groene Stad' oppakken. "Ook in Culemborg kunnen en moeten we met elkaar stappen maken naar een circulaire gemeente waarin een fijne, veilige en gezonde leefomgeving centraal staat. Aan die beweging wil ik graag als commissielid bijdragen."

Marlon richt zich op 'De Zorgzame Stad', onderwijs en de uitvoering van het democratisch akkoord. "Ik sta voor een inclusieve samenleving: mensen kunnen niet zonder elkaar. Zeker op lokaal niveau onderstreept dat het belang van een inclusieve en betrokken samenleving. Daarvoor zet ik me graag in!"

Marlon & Jeroen hebben beiden veel affiniteit met de nieuwe werkwijze en onderstrepen van harte onze aanpak: open, eerlijk en samen!

Motie kinderpardon
Volgens art. 3 van het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind moet altijd het belang van het kind voorop staan bij maatregelen die het kind aangaan. Dat is duidelijk niet gebeurd met dramatische gevolgen voor de Culemborgse kinderen Maksim, Denis & Arina. Reden genoeg voor GroenLinks om met andere partijen gezamenlijk een motie kinderpardon in te dienen die unaniem is aangenomen (SP en VVD waren afwezig).

De afgelopen twee weken hebben diepe indruk op ons gemaakt, vanwege de plotselinge uitzetting en daarna de acties en media-aandacht (nog steeds) voor het gezin Andropov. Conny bij het indienen van de motie: "In donkere tijden als deze, zijn er gelukkig ook puntjes van licht." Burgemeester Gerdo van Grootheest onderschreef deze uitspraak.

Nu het gezin in Oekraine is, zetten diverse Culemborgers zich in om deze uitzetting bij de landelijke politiek te agenderen. Als lokale GroenLinks-fractie hebben wij dit direct gedaan bij onze Kamerleden. Ook ontstaan hartverwarmende initiatieven om te proberen het gezin Andropov op afstand te ondersteunen.

Wil jij ook iets doen? Onderteken dan bijv. de petitie 'Ze zijn al thuis' van De Goede Zaak.

Verbeteren luchtkwaliteit
Het deze week gepresenteerde Klimaatakkoord is helder: kies voor de fiets en schone mobiliteit. Dat helpt ook in het verbeteren van de luchtkwaliteit: de fiets kan heel veel betekenen. Als alle autoritten van onder de 7 kilometer per fiets zouden worden gemaakt, dan zou dat zo’n 2 megaton CO2 per jaar schelen, meer dan een kwart van de totale hoeveelheid die de mobiliteitssector wil besparen. Klip en klaar volgens GroenLinks-raadslid Bas de Jong dat we hier op moeten inzetten, denk aan betere fietsroutes, fietsenstallingen en fietslaadpalen. "Culemborg als compacte stad is zeer geschikt voor de fiets!"

Ook wil GroenLinks Culemborg:
- uitstoot houtstook verminderen door starten van voorlichtingscampagne
- subsidieregeling op roetfilters
- vuurwerk beperken door centrale vuurwerkshow met oud & nieuw
- delen van (elektrische) auto’s stimuleren
- aantrekkelijke wandelroutes
- centrale pick up points waar inwoners hun pakketje kunnen ophalen, dan wel elektrisch thuisbezorgd

Na het bespreken van deze discussienotitie luchtkwaliteit, kijken wij uit naar de concrete acties! Na de zomer komt het college met een uitvoeringsprogramma.

Duurzame woningen
Culemborg wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Om dit te bereiken zijn flinke stappen nodig op het gebied van energiebesparing en duurzame energieopwekking. De bestaande particuliere woningmarkt vormt een belangrijke doelgroep en in het voorjaar van 2017 is op initiatief van GroenLinks een duurzaamheidslening in het leven geroepen. Eigenaren kunnen hiermee bijv. zonnepanelen laten aanleggen tegen een relatief lage rente. Als het gaat om de verduurzaming van huurwoningen is de samenwerking met Kleurrijk Wonen essentieel, daar gaan we in het najaar ook over spreken & is onderdeel van het vastgestelde raadsprogramma (2018-2022).

Landelijk en lokaal starten er steeds meer discussies over een aardgasloze toekomst. Enerzijds vanwege de transitie naar duurzame energiebronnen, anderzijds vanwege de noodzaak omdat dit een eindige energiebron is. Om vanuit bestaande woningvoorraad de ‘sprong’ naar energieneutrale en aardgasloze woningen te bevorderen wordt door het college een Stimuleringslening voorgesteld waarmee woningeigenaren gefaciliteerd worden tot een maximum bedrag van 50.000 euro. GroenLinks is groot voorstander van deze ontwikkeling en zeker ook de wijkaanpak zoals die is ingezet (project Warmtekeuze). Er is namelijk nog veel onbekend en inwoners hebben logischerwijs dan ook veel vragen rondom dit thema. Daar gaan we als GroenLinks de komende tijd aandacht aan besteden.

Bestuurlijke vernieuwing
Het raadsprogramma 'Ruimte voor de Stad' markeert bestuurlijke vernieuwing in Culemborg. De zeven deelnemende politieke partijen hebben gezamenlijk een motie ingediend n.a.v. een brief van het college over de verdere uitvoering. Hierdoor komen we op maandagavond 3 september te spreken over de visie van het college op de eigen rol in het proces van bestuurlijke vernieuwing, wat de financiële kaders zijn voor 2019 & per thema een eerste analyse van de opgaven uit het raadsprogramma in relatie tot de komende begroting.

We pakken door: na de zomer!