GroenLinks wil dat gewenst gedrag loont, zoals het scheiden van afval. Veel kinderen zijn op scholen bezig met het rapen van afval en een schoner milieu, en ook bewoners en ondernemers doen mee. Dit stimuleren en ondersteunen we, want afval verminderen begint bij bewust gedrag. Ludieke campagnes en initiatieven kunnen helpen bij het vergroten van bewustzijn. 

Culemborg wordt een Circulair Knooppunt in Nederland. In onze stad wordt de komende jaren veel bijgebouwd en dat willen we ook, maar wel op een duurzame manier. Zodat nieuwbouw van nu niet de sloopwoningen worden van de toekomst, en juist makkelijk aangepast kunnen worden naar behoefte. Daar willen we ervaring mee opdoen. Een materialenpaspoort om zicht te krijgen op alle aanwezige grondstoffen en hun waarde gaat veel inzichten en opbrengsten opleveren.



Onze stad heeft een bijzonder creatieve maakgeschiedenis, die nog altijd springlevend is; kijk naar de prachtige Stadswerkplaats waar op inclusieve wijze bomen uit groenbeheer worden vermaakt tot meubilair en oud materiaal weer van waarde wordt.  



Er verschijnen ook nieuwe circulaire initiatieven en ondernemers die de huidige manier van consumeren en produceren uitdagen. Denk aan circulaire ondernemers in de Spoorzone, de Prefab fabriek, Olga’s naaiatelier en Pallieter. Culemborg wordt een stad van circulariteit! 



We zien nog verbetering in het vinden en verbinden van circulaire initiatieven en ondernemers: te vaak liggen ze ‘verborgen’ voor bewoners en ook onderling. Reststromen zoals zaagsel van de Coöperatie van Makers kunnen gebruikt worden voor nieuwe isolatieplaten voor nieuwbouwwoningen, maar dat gaat niet vanzelf; de logistiek en verbindingen ontbreken. De creatieve hernieuwde maaktraditie en centrale locatie van Culemborg en ligging aan de Lek maken het wel bijzonder interessant als Circulair Knooppunt van Nederland. Dit willen we samen met circulaire ondernemers en initiatiefnemers in de stad vormgeven. Een gezamenlijk ambachtscentrum vinden we daarbij het verkennen waard.

Onze plannen:

  • De gemeente stuurt bij eigen inkoop, gronduitgifte, aanleg van wegen en woningbouw aan op hergebruik van grondstoffen (circulariteit), ondersteunt initiatieven hierop en brengt deze samen.

     
  • Veel vaker gaan we natuurlijk hernieuwbare materialen toepassen, zoals hout van duurzame oorsprong bij bouw en in de openbare ruimte. Het liefst uit de regio.

     
  • Minder afval en beter scheiden wordt gunstiger in de portemonnee. Als er een prettige, betaalbare manier is om luier- en incontinentiemateriaal te recyclen doet onze stad mee.

     
  • Circulaire ondernemers in Culemborg worden letterlijk op de kaart gezet, zoals reparatiepunten, kringloopwinkels en herstoffering en hernieuwing van meubels.

     
  • Culemborg wordt een Circulair Knooppunt wat we vorm en inhoud geven samen met ondernemers en initiatieven als De Fruitmotor, Roze Bunker, Coöperatie van Makers en Repair Café, mogelijk in een ambachtscentrum. Scholieren raken hier geïnspireerd en studenten opgeleid.

     
  • Er wordt steeds vaker gekeken of bestaande gebouwen juist een upgrade kunnen krijgen en geschikt gemaakt kunnen worden voor hergebruik voor verschillende functies en doeleinden: gemengd wonen, startende ondernemers en maatschappelijke ontmoetingsfuncties.