Jongeren staan hierbij via sociale media met elkaar in contact en worden beïnvloed en geïnspireerd door influencers. Hun energie en stem willen wij niet verloren laten gaan, maar omzetten in actie. Door politieke keuzes die positief voor hen uitpakken en dat begint door veel meer dan nu te luisteren. Want wie weet het beste hoe het met kinderen en jongeren gaat en wat zij nodig hebben? Zij zelf!
Met veel jongeren gaat het gelukkig prima. Maar uit onderzoek blijkt ook dat een steeds grotere groep jongeren en jongvolwassenen prestatiedruk ervaren. Die druk komt van huiswerk, de 24 uurs economie, constante aanwezigheid van sociale media, groeiend belang van het maken van de juiste studiekeuze, gebrek aan vrije tijd, te weinig sociale steun en zorgen over de toekomst. Dit zie je terug in een stijgend aantal burn-outs en het kan ook leiden tot schulden. In Culemborg willen we met jongeren, jongvolwassenen en hun opvoeders kijken wat we kunnen doen om hun situatie te verbeteren, voor een gezonde en ontspannen situatie in het hier en nu. Om de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien.
Onze plannen:
- Naast de Kinderraad komt er een Jongerenplatform die gevraagd en ongevraagd de politiek, maar ook maatschappelijke organisaties en ondernemers gaat adviseren of partijen opzoekt om aandacht te vragen voor een onderwerp of activiteit. De nieuwe generatie wordt uitgenodigd om een stempel te drukken op hun buurt en de stad. Participatie door kinderen en jongeren wordt onderdeel van de gemeentelijke werkwijze.
- Meer betaalbare en passende woningen voor jongeren en starters. Door nieuwbouw en het meewerken aan transformatie van leegstaande panden, bijvoorbeeld kantoren, komen er de nodige woningen bij. Met Kleurrijk Wonen maken we afspraken hierover. Wooninitiatieven voor deze doelgroep worden ondersteund.
- Jongeren kunnen bij complexe problematiek een beroep doen op een JIM (Jouw Ingebrachte Mentor) bijvoorbeeld een oom of buurvrouw; iemand die zij in vertrouwen kunnen nemen en die door de ouder(s) als ondersteunend wordt ervaren.
- Een Jongerenfonds wordt snel gestart om jongeren tussen 18-27 jaar te helpen door schulden als gemeente (tijdelijk) over te nemen zodat ademruimte en tijd ontstaat voor stage, studie en werk. Hier is gerichte begeleiding bij om te leren omgaan met geld.
- In onderwijs, welzijn en zorg komt meer aandacht voor sociaal emotionele vaardigheden bij jongeren: mentaal welzijn is naast fysieke gezondheid essentieel. Denk ook aan mindfulness trainingen. Er komt een lokaal actieplan Jongeren Gelukkig! met jongeren en partnerorganisaties.
- Er komt laagdrempelige coaching voor jongeren om zware en dure zorg te voorkomen. De toekomstcoach jongeren en het jeugdinterventiewerk worden een vast onderdeel van het Culemborgse welzijnswerk. Dit biedt een brug tussen jeugdhulp en het gewone (volwassen) leven.
- We doen er alles aan om de wachttijden in de jeugdhulp niet verder te laten oplopen en wachtlijsten weg te dringen. We blijven lobbyen voor meer financiering vanuit de landelijke overheid, zodat genoeg (en waar nodig beter passende) jeugdhulp wordt geboden. Administratieve lasten voor jeugdhulpverleners gaan omlaag.
- Er komt voldoende en geschikt werk voor jongeren door intensieve samenwerking tussen onderwijsinstellingen, werkgevers en jongerenwerk. Er komen programma’s via Werkzaak om jongeren te begeleiden naar werk in de duurzaamheidssector, publieke sector (zorg en onderwijs) en de bouw. Arbeidsdiscriminatie gaan we tegen, de gemeente geeft het goede voorbeeld.
- Voor alle kinderen en jongeren is er een leer- en ontwikkelrecht. Het Culemborgse onderwijs-zorg initiatief Linawijs vult dit recht in voor kinderen en jongeren met autisme en dat dragen we een warm hart toe. Het wordt tijd dat de landelijke overheid erkent dat nog te veel kinderen tussen wal en schip vallen. Dat vraagt om een oplossing, met landelijke financiering en regelruimte.