Jammer genoeg heeft de raad minder budget beschikbaar gesteld dan voor ogen was om tussen de Prijsseweg en Zandstraat daadwerkelijk de nodige aanpassingen te doen. GroenLinks blijft zich hiervoor inzetten om deze route tot een succes te maken.



Er wordt geld gereserveerd voor een fiets- en voetgangerstunnel in de Spoorzone. Dit vinden we een goede keuze, gezien de ruimtelijke ontwikkelingen die we hier voor ogen hebben met woningbouw.



De wethouder heeft positief gereageerd op GroenLinks om de Parallelweg Oost niet alleen af te waarderen naar 30 km/u, maar als het even kan ook doeltreffende verkeersmaatregelen te treffen die de veiligheid vergroten. En deze slim te combineren bij het realiseren van een fijne wandelroute station-binnenstad. 



Ook wordt op verzoek van GroenLinks in beeld gebracht hoe de dijken veiliger en aantrekkelijker gemaakt kunnen worden voor langzaam verkeer en wat dit zou kosten. Mooi!



Bekijk de eerdere inbreng van GroenLinks-raadslid Bas de Jong op 17 december 2020:



"Vanavond ligt het GVVP, het nieuwe verkeersbeleid voor de gemeente Culemborg voor ter vaststelling. De afgelopen weken heb ik veel mensen horen zeggen dat Culemborg voor het eerst een integraal, goed onderbouwd mobiliteitsbeleid heeft uitgewerkt met visie over de wijze waarop de verschillende verkeersdeelnemers in Culemborg kunnen worden geaccommodeerd. Alle modaliteiten, van voetganger, fietser, openbaar vervoer, automobilist en zelfs bevoorrading komen aan bod en krijgen ruimte. Hiermee kunnen we de stap zetten van een jarenlang beleid gericht op het oplossen van knelpunten, naar een beleid dat met visie keuzen en prioriteiten stelt en dit planmatig uitwerkt. Dat is een lange termijn agenda, want Culemborg is niet zo vermogend dat we alles in 1 keer kunnen doen. Met het ontbreken van beleid over de afgelopen jaren was dat ook steeds het dilemma en ontstond een lappendeken van oplossingen voor verkeersproblemen zonder samenhang en structuur. Een veel gehoorde klacht van onze inwoners.



Een plan dat bovendien kan leunen op uitgebreide participatie in allerlei vormen, en waarin ook de verschillende fracties van deze raad, waaronder die van GroenLinks, voor hun eigen achterban maar ook breder diverse bijeenkomsten hebben georganiseerd. Verkeer leeft en het is soms net als met voetbal: we hebben in Culemborg een kleine 30.000 verkeerskundigen.



Dat stelt ons als raad voor een uitdaging! Aan ons de zware taak om keuzen te maken en af te wegen of wat ons hier wordt voorgelegd is wat we hebben gevraagd. De conclusie van GroenLinks is dat dat er ligt. Het college heeft precies gedaan wat we hebben gevraagd en legt hier wat GroenLinks betreft een gedegen verhaal met visie neer, waarin een heldere prioritering wordt voorgesteld en die rekenschap geeft van een zorgvuldige afweging en onderbouwing, met oog voor mogelijke neveneffecten van voorgestelde maatregelen en die kunnen rekenen op draagvlak onder de bevolking. 



Wij zijn erg blij met de voorstellen om het langzaam verkeer meer aandacht en ruimte te geven. Met deze maatregelen creëren we een leefbare, prettige en mooie stad, die bereikbaar blijft maar ook aanspreekt om in te verblijven en te bewegen. Een proef met het afsluiten van de Vianense Poort krijgt van ons een volmondig ja. Wat ons betreft maakten we dit structureel, want we hebben het hier wel over het tweede meest onveilige verkeerspunt van Gelderland! Maar wij beseffen ons ook dat we ons er wel van moeten vergewissen welke effecten dit op het totale verkeersbeeld geeft en dat het voor het draagvlak belangrijk is dit ook te kunnen verantwoorden. Wij hebben er alle vertrouwen in.



Ook de andere twee sleutelprojecten herkennen we: de dr Hockesingel en de rotonde Meerlaan/Beethovenlaan. Deze krijgen ook hoge prioriteit. De vraagstukken vragen eigenlijk een gebiedsaanpak. En wij begrijpen daarom goed waarom het college deze naar de middellange en lange termijn schuift. Dit vraagt om investeringen in zowel verkeersmaatregelen, maar ook in het verwerven van gronden of herinrichten van de omgeving. Dat is complex en vraagt nadere uitwerking alvorens hier goed beslagen een besluit over te kunnen nemen of de financiering rond te krijgen. De middelen nu schieten ruimschoots te kort om hier nu al oplossingen te kunnen realiseren. Bovendien geloven wij erg dat het sleutelproject Vianense Poort echt bepalend is voor het bestendigen en in gang zetten van de visie achter het GVVP. Meer nog dan deze twee projecten. Dus de prioritering is voor GroenLinks zo helder als wat en ook in lijn wat we als raad van het college hebben gevraagd.



We hebben nog wel twee zaken die wat ons betreft meer aandacht zouden moeten krijgen. Om snelheidsremmende maatregelen op de Lekdijk al op korte termijn en voor langere termijn uit te voeren en uit te werken. Het is door onze inwoners als een belangrijke wens genoemd en er is zelfs een heldere suggestie gedaan in de commissie door 1 van de insprekers. We willen die graag oppakken en vinden dat de prioritering in het GVVP nu geen recht doet aan het belang dat onze inwoners hieraan hechten en de gebruikswaarde die de dijk heeft, zeker ook in tijden van Corona, als wandel- en recreatiegebied.



Tot slot. De Parallelweg Oost zal een 30 km/u weg worden. Die afwaardering zal met name geeffectueerd worden als de ontwikkelingen rondom de Spoorzone in gang worden gezet. Dat snappen we, maar tegelijkertijd zien we nu al een noodzaak dat de situatie voor de vele scholieren en OV-reizigers vraagt om verbetering. Dat bevordert ook het OV-gebruik. Daarom de oproep aan het college om te kijken of er niet al op korte termijn in lopende uitwerkingen uit de investeringsagenda ruimte is te vinden voor maatregelen op korte termijn."



De raadsvergadering van 14 januari 2021, incl. de stukken, is hier terug te kijken (agendapunt 6).