In januari krijgt het debat een vervolg, nadat het college het raadsvoorstel heeft aangepast door specifieker in te gaan op:

> de beoogde fietsstraat tussen oost en west Culemborg,

> (op ons verzoek) maatregelen om de verkeersveiligheid op de dijken te verbeteren, alsook

> het voorbereiden van scenario’s voor het verbeteren van de verkeerssituatie bij Dr. Hockesingel-Weidsteeg.



GroenLinks-raadslid Bas de Jong heeft een voorstel ingediend om bij de uitwerking wandelroute station-binnenstad waar mogelijk ook maatregelen te treffen die aansluiten bij afwaardering van de Parallelweg Oost naar een 30 km/u situatie, zoals een veilige oversteek voor voetgangers, versmallingen in het 
wegprofiel en andere snelheidsremmers.



Cultuurvisie


Het actualiseren van de cultuurvisie was een belangrijke wens van GroenLinks aan het begin van deze raadsperiode, wat ook was afgesproken bij het vaststellen van de cultuurvisie in 2014 om dit onderwerp levend te houden.



Aan het begin van deze raadsperiode had niemand echter kunnen voorspellen in welke roerige tijd we nu leven als gevolg van corona, en dat ook de cultuursector hierdoor hard getroffen wordt.



GroenLinks vindt de cultuurvisie (agendapunt 5) een prettig leesbaar document, helder van opbouw. Er is moeite gedaan om input op te halen bij veel cultuurbetrokkenen in Culemborg, en die is ook herkenbaar terug te zien. We willen iedereen die hieraan heeft bijgedragen zeer bedanken.



We kijken nu naar de cultuurvisie met enerzijds een korte termijn blik om zoveel mogelijk te behouden, door (digitale) innovaties en verdere samenwerking te stimuleren en mogelijk te maken door beschikbare landelijke coronagelden voor cultuur snel en goed in te zetten. Onze motie hiervoor van GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon is eerder aangenomen bij de begroting.



Anderzijds heeft GroenLinks de wil én overtuiging om voor de middellange termijn bij te dragen aan een sterkere duurzame toekomst voor de cultuur in Culemborg. Ook na Corona. En dit laatste is voor ons de centrale, essentiële vraag in aanloop naar verstelling van de cultuurvisie:

Wat is er nodig om cultuur blijvend te laten floreren? Op welke wijze kunnen we de cultuursector en het cultuuraanbod binnen Culemborg op een effectieve wijze verduurzamen?



GroenLinks ziet werkelijke verbetering en een kans in het opzetten van één professionele en overkoepelende organisatie van cultuuraanbieders, een Cultuurbedrijf of Cultuurhuis ook wel genoemd.



Met behoud van ieders eigen identiteit, waarmee we cultuur juist stevig neer kunnen zetten ook naar andere domeinen toe, en regionaal.




Want waarom nu alle diverse podia en cultuurinitiatieven los van elkaar in stand houden. Ook wel 100 pannetjes op 100 vuurtjes. Hoe mooi zou het zijn als er vanuit:

> één bedrijfsvoering kan worden gewerkt

> met eenduidige visie op het gebied van podiumkunst, cultuur, kunst en educatie

> afgestemd op de stad en inwoners

> een Cultuurbedrijf/huis met 1 directeur die in gesprek gaat over het aanbod van alle cultuuraanbieders bijvoorbeeld in het kader van de stimuleringsregeling Cultuureducatie met kwaliteit.



Echt samen door het totale aanbod onder 1 spreekwoordelijk dak, voor werkelijke verbinding en het toewerken naar de volgende stap. Voor meer innovatie, ondernemerschap en slagkracht!



GroenLinks heeft voor nog andere onderwerpen de aandacht gevraagd, zoals andere manieren om jongeren en wijken mee te laten doen aan kunst en cultuur én een eerlijke betaling van culturele makers. Deze vragen stellen we nog schriftelijk. Op 14 januari krijgt de bespreking een vervolg.



Actieplan economie

In de commissie is ook een actieplan economie besproken. Dit is een pragmatische leidraad om nu en in 2021 op economisch vlak de juiste acties voor Culemborg te ondernemen. Het is een beschrijving van de lopende en voorgenomen uitvoeringsrichting van het college.



GroenLinks ziet een reis langs alle werklocaties in Culemborg, maar we missen de samenhang en waar we op willen sturen als Culemborg. Zo zien we de doelen van de stadsvisie (meervoudig duurzaam, proeftuin/innovatie en verbinding) niet terug. Ook sociaal ondernemerschap mist. Welke bedrijven willen we graag behouden en aantrekken?

Duurzaamheid krijgt wel alle aandacht zo horen we, zeker op Pavijen. Ook wordt ingezet op meer groen en op circulariteit, met een aantal bedrijven worden hier stappen in gezet. Zij zouden hier een voorbeeldrol in kunnen vervullen.



We hebben gevraagd wanneer het detailhandelsbeleid naar de raad komt, met meer informatie over parkeren en wonen bij winkelcentrum Parijsch, en de aanpak op leegstand in Chopinplein. Dit komt in maart 2021 in de raad.



Ook willen we weten op welke manier actief contact gezocht wordt met eigenaren van panden in de stad waar leegstand is, die juist getransformeerd kunnen worden tot betaalbare woningen of andere woningen waar behoefte aan is. De wethouder geeft aan dat er concreet wordt gesproken met kantooreigenaren en dat dit gaat leiden tot resultaten. Dit kan volgens de wethouder niet snel genoeg gaan, maar wil dat ook goed doen. Komend jaar wordt hier over doorgesproken.



Regionaal raadsonderzoek AVRI stortplaats

In de raad is unaniem steun gegeven aan een regionaal onderzoek n.a.v. de discussie rondom een financiële reserve voor de AVRI-stortplaats op het moment dat hier vervuiling zou optreden. GroenLinks vindt het belangrijk dat dit onderzoek wordt uitgevoerd. Ons raadslid Jorien Visser benoemde en complimenteerde de positieve samenwerking van zeven gemeenteraden en de griffiers in de regio Rivierenland.



Benoeming raadsrapporteur

GroenLinks-commissielid Marlon Donck is benoemd als raadsrapporteur voor de Bedrijfsvoeringsorganisatie West Betuwe (BWB). Raadsrapporteurs zijn sinds dit jaar ingesteld om
 grip op en begrip van gemeenschappelijke regelingen door de gemeenteraad te vergroten. Zij verdiepen zich in 'hun' gemeenschappelijke regeling waar meerdere gemeenten aan deelnemen, zoals de BWB, en zijn daarmee een vooruitgeschoven post van de raad. Fijn dat je dit wilt doen en succes Marlon!