GroenLinks heeft gevraagd om het belang van samenwerking door Werkzaak met lokale (vrijwilligers)organisaties als Jobhulpmaatje, Leerhuis en Stichting Rema opnieuw te onderstrepen & een voorstel regelarme bijstand alvast aan te kondigen (komt in 2019). Mooi dat wethouder Stolwijk deze punten meeneemt en de zienswijze aanpast.

Tijdens de commissie en raadsvergadering op 22 november is er ook gesproken over: uitbreiden duurzaamheidslening, een motie Redichemse Waard, tekort bij de Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe en de begroting van Veilig Thuis.

Twee jaar terug is op initiatief van GroenLinks gestart met het uitgeven van duurzaamheidsleningen voor bewoners met een eigen woning. Tegen een aantrekkelijke rente kunnen diverse energiemaatregelen getroffen worden, denk aan plaatsing van zonnepanelen & het aanbrengen van isolatie of dubbelglas. Dit is zo'n succes gebleken dat het budget nu voor de 2e keer wordt uitgebreid, tenminste dat is het voorstel. GroenLinks is hier voor. Top als inwoners zo willen en kunnen bijdragen aan duurzame toekomst, prettiger woonklimaat en niet te vergeten: hun energierekening omlaag brengen.

  D66 bracht een motie in om geen onomkeerbare stappen te zetten of besluiten te nemen in het proces Redichemse Waard, totdat de evaluatie op het Besluit Bodemkwaliteit is afgerond. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt hier momenteel aan, en er zijn duidelijke doelstellingen meegegeven door aangenomen moties in de Tweede Kamer (juni 2018). Van GroenLinks en SP, D66 en CDA. Dit zien we als extra steun in de rug van het Collectief (bestaande uit inwoners) in het belang van een schone Redichemse Waard. Daarom hebben we deze motie als GroenLinks graag medeondertekend.   Sinds enkele jaren hebben de gemeentes Tiel, Geldermalsen en Culemborg hun krachten gebundeld in de Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe (BWB). Helaas blijkt dat in het afgelopen jaar een fors tekort op de begroting van BWB is ontstaan. Dat komt door nieuwe regelgeving, maar ook door interne problemen zoals langdurig ziekteverzuim. Dat vraagt onze aandacht. Als GroenLinks hebben we daarom vragen gesteld over het ontstaan van deze tekorten, maar ook hoe we dit in de toekomst voorkomen en welke rol we als gemeenteraad pakken. De komende periode zal duidelijk worden welke structurele aanpassingen er moeten plaatsvinden om de BWB op een goede manier te kunnen laten functioneren. We zullen als GroenLinks daar op toe zien met een kritisch-constructieve blik.   Tot slot hebben we gesproken over de begroting van Veilig Thuis, dit is het regionale meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. GroenLinks-raadslid Mischa Peters gaf een stemverklaring: "Het Verwey Jonker instituut doet op dit moment onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling en partnergeweld. Uit de eerste resultaten blijkt dat in gezinnen die zijn gemeld bij Veilig Thuis veelvuldig geweld plaatsvindt en dat dit geweld al vaak meer dan een jaar aan de gang is. Dit zijn cijfers die ons raken. GroenLinks erkent dan ook het belangrijke werk dat Veilig Thuis doet voor deze gezinnen. Echter hebben we ook zorgen ten aanzien van de doorlooptijd, de stijgende kosten en de overhead. Omdat deze zorgen helder verwoord zijn in de voorliggende zienswijze van het College, zal GroenLinks voor stemmen." Ook willen we, net als SP, frequenter meegenomen worden in de kwaliteit van zorg en ondersteuning door Veilig Thuis en wat er evt. nodig is om dit verder te verbeteren.