De gemeenteraad van Culemborg is 23 februari akkoord gegaan met het invoeren van een duurzaamheidslening. Het college heeft de regeling op verzoek van GroenLinks uitgewerkt. Huizenbezitters met een krappe beurs kunnen via de gemeente een lening aanvragen tegen een aantrekkelijke rente, waardoor ook zij in staat zijn om hun huis te verduurzamen, bijvoorbeeld door muren, vloer en dak te isoleren of door zonnepanelen aan te schaffen.
Om Culemborg energieneutraal te maken zijn forse investeringen nodig. De grootste opgave ligt bij de bebouwde omgeving, zowel bij particuliere woningen als bij bedrijven. De gemeente Culemborg heeft de afgelopen twee jaar de campagne ondersteund van Vrijstad Energie, waarbij in verschillende Culemborgse wijken huizenbezitters werden gemotiveerd om te investeren in het verduurzamen van hun woning. Niet iedereen heeft het geld op de bankrekening staan om energiemaatregelen zelf te betalen. Met een duurzaamheidslening kunnen huiseigenaren met een krappe beurs ook hun huis verduurzamen. De lening moet in vijftien jaar worden terugbetaald. De gemeente heeft € 500.000 uitgetrokken om een duurzaamheidsfonds te vullen waaruit de leningen worden gefinancierd. Dit fonds is revolverend, dat wil zeggen dat aflossingen weer terugvloeien in het fonds, waardoor volgende huiseigenaren kunnen worden geholpen. Rudi Oortwijn gaf het college nog wel mee om vooral maatregelen te ondersteunen die uiteindelijk leiden tot een energieneutrale woning.
De raad heeft het college ook opdracht gegeven om een stimuleringsregeling uit te werken, waardoor ook grote stappen naar een energieneutrale woning kunnen worden ondersteund en verenigingen van eigenaren een lening kunnen aanvragen.