Maar dat is helaas niet genoeg. Klimaatneutraal word je niet zomaar. Daarom is er gewerkt aan een voorstel vanuit de raad om sneller stappen te kunnen zetten. Wat Culemborg volgens GroenLinks nodig heeft, is een aanjager van energiebesparende en energieopwekkende projecten. Dit is een soort makelaar die weet wat er op dat gebied te krijgen is, zowel technisch als financieel (denk aan subsidies), en die bedrijven en inwoners weet te bereiken, te enthousiasmeren en te stimuleren tot actie en samenwerking. Daar kun je meteen mee aan de slag.
Het is daarnaast verstandig om te bepalen welke doelen we willen bereiken, hoe we dat meten en welke maatregelen nodig zijn, mogelijk zijn. Een stip op de horizon zoals dat is genoemd in de raad, maar wel gekoppeld aan concrete stappen – dat is waar het ons om gaat.
Ook op andere terreinen zit er schot in de zaak, de binnenstad wordt bruisender. De citymanager is aangesteld om het actieplan bij de Binnenstadsvisie gestalte te geven. Zo wordt er bijv ingezet op vergroening van de binnenstad, verbeteren van routes naar de stad en het aantrekkelijk maken van entrees.
Dan het sociaal domein. De gemeente is nu bijna twee jaar verantwoordelijk voor nieuwe zorgtaken en heeft ook daarin ambitie. Aan de hand van pilots worden nieuwe manieren van werken gestimuleerd, wordt gekeken naar ontschot werken zodat niet de financiering maar de inwoner voorop staat. Ook worden de regels rondom de huishoudelijke hulp aangepast zodat het duidelijk wordt voor de client welke ondersteuning hij/zij krijgt. En zo hoort het.
Als GroenLinks waarderen we de instelling van het College dat naar buiten toe treedt en met organisaties en inwoners uit de stad een ontwikkelagenda sociaal domein wil opstellen. Natuurlijk is dat zoeken, ook voor de rol van de raad daarin. Het is een interessant en uitdagend proces.
Vorig jaar heeft GroenLinks samen met andere partijen er voor gezorgd dat er nu een minima effect rapportage is opgesteld. En waar het College nog vorige week haar reactie op heeft gegeven.
Fijn dat deze er nog voor de begrotingsbehandeling is,
- dat het college veel aanbevelingen overneemt zoals de communicatie over bepaalde regelingen,
- dat het bestaande regelingen wil verbeteren en e.e.a. nog uitzoekt en daarover terugkomt bij de Raad.
In diverse gemeenten in het land is er een zogeheten Armoedepact getekend. Hierbij verbinden verschillende organisaties zich die zich in de bestrijding van armoede. GroenLinks zou dit ook graag in Culemborg willen.
Op dit moment wordt er al met diverse partijen gesproken over armoede, maar een gezamenlijk pact waaraan iedereen meewerkt kan nieuwe inzichten en verbetering van het bestaande armoedebeleid een stimulans en impuls geven. Daarvoor hebben we een motie klaarliggen.
Een regeling die het armoedebeleid doorkruist is de door het Rijk opgelegde kostendelersnorm. Wanneer meerdere personen met een uitkering in 1 huis wonen, dan wordt er gekort op de hoogte van die uitkeringen.Maar regelmatig is dat samenwonen tijdelijk is of niet vrijwillig, zo blijkt uit situaties die ons bekend zijn.Dan moet de norm niet worden toegepast, dan willen we maatwerk.Onze motie roept daartoe op.
GroenLinks legt bij deze begrotingsbehandeling nadruk op een klimaatneutrale gemeente en een Culemborg waarin armoede nog verder in gezamenlijkheid wordt aangepakt en waar maatwerk mogelijk is.
Duidelijke stippen op de horizon.
En nu op weg!
Rudi Oortwijn, Fractievoorzitter GroenLinks Culemborg