Afgelopen jaar zijn er diverse zorgtaken onder gemeentelijke verantwoordelijkheid gebracht. De WMO, jeugdzorg en werk en inkomen zijn lokale taken geworden. Er waren in aanloop van deze verandering veel zorgen en bezwaren. Inmiddels zijn we een jaar verder en vraagt Tim de Kroon (GroenLinks) zich af hoe de ervaringen zijn.

Hij is pas een kleine twee weken raadslid, maar heeft duidelijk ambities. Via diverse socialemediakanalen en deze krant roept Tim de Kroon op om ervaringsverhalen over de zorg in onze stad met hem te delen.

De Kroon is onder andere benieuwd hoe de keukentafelgesprekken en het contact met de sociale wijkteams worden ervaren. Maar ook hoort hij graag de reacties over de toegankelijkheid en kosten van de zorg en de soort hulp die wordt geboden.

„Uit de grote regionale zorgenquête is naar voren gekomen dat er niet altijd genoeg deskundigheid aanwezig is bij de mensen die een keukentafelgesprek voeren. Dat er bijvoorbeeld iemand het gesprek voert die veel te weinig kennis over hersenletsel heeft," legt De Kroon uit. Hij wil graag weten of dergelijke situaties in Culemborg ook voorkomen.

ZORGENQUÊTE De Kroon werd voor deze oproep geprikkeld door de grote regionale zorgenquête die onlangs door onder meer dagblad De Gelderlander is afgenomen. Met deze enquête wilden de diverse dagbladen een beeld krijgen hoe mensen de veranderingen in de zorg het afgelopen jaar ervaren hebben.

Uit de enquête is onder meer naar voren gekomen dat 78 procent van de zorgverlenende professionals vindt dat de zorg aan cliënten verslechterd is. Daarvan zegt 60 procent dat ze minder tijd hebben voor hun klanten.

Van de klanten geeft 56 procent geeft aan dat ze sinds afgelopen jaar minder zorg krijgen. Ook zegt 70 procent meer geld kwijt te zijn aan de zorg. Daarbij worden ook financiële gevolgen duidelijk. Doordat gemeenten zorgtaken van het rijk moesten overnemen, moest er bezuinigd worden. Cliënten hebben hierdoor niet alleen minder (huishoudelijke) hulp, maar ook een hogere eigen bijdrage. Zo heeft 24 procent van de thuiszorgcliënten aangegeven hierdoor in de financiële problemen te zijn gekomen.

Genoemde getallen hebben betrekking op een groot gebied, waaronder Gelderland. En omdat iedere gemeente de zorgtaken op andere wijze uitvoert, is De Kroon benieuwd hoe het in Culemborg gesteld is. Hoe staan de zaken er in Culemborg voor? Wat gaat hier goed en waar zijn verbeteringen mogelijk?

WIJKTEAMS In Culemborg zijn twee sociale wijkteams, verdeeld naar Wijkteam Oost en Wijkteam West. De teams bestaan uit mensen die allen hun eigen kennis en ervaring hebben, bijvoorbeeld op het gebied van wijkverpleging, maatschappelijk werk, jeugdhulp of WMO. Zij voeren de keukentafelgesprekken, fungeren als aanspreekpunt en zetten professionele hulp in waar nodig. Ook kan men bij deze wijkteams terecht als men zich zorgen maakt om iemand uit de omgeving of als men ideeën heeft voor de buurt.

Naast de ervaringsverhalen en de gesprekken met zorgvragers wil De Kroon ook graag in gesprek gaan met de sociale wijkteams en zorgverleners. Uiteraard zal hij zijn vragen en zorgen over de uitkomsten bij het college neerleggen.

Wie ervaringsverhalen heeft -wat is prima geregeld in Culemborg of waar kunnen zaken verbeterd worden - kan mailen naar timdekroon@outlook.com. Uiteraard zal er vertrouwelijk met de gegevens worden omgegaan.

Bron: Dit bericht is afkomstig van de Culemborgse Courant, geschreven door Nelly Hofman en gepubliceerd in de krant van woensdag 3 februari 2016.