Donderdag 30 oktober heeft de Culemborgse gemeenteraad het Beleidsplan Wmo en Jeugd en de bijbehorende verordeningen unaniem aangenomen. Een belangrijke stap voor de inwoners van Culemborg die hulp en ondersteuning nodig hebben. Er zijn verschillende moties en amendementen van GroenLinks aangenomen om de plannen en verordeningen nog beter te maken.
Zo heeft GroenLinks ervoor gezorgd dat mensen straks een 'second opinion' kunnen aanvragen wanneer zij het niet eens zijn met het voorstel dat de gemeente ze doet op het gebied van hulp en ondersteuning. Dit is bedoeld om te voorkomen dat er direct een formele en juridische klachtenprocedure moet worden gestart. Hiernaast krijgen inwoners het recht om de gemeente uit te dagen (zogeheten Right to Challenge) als ze denken de zorg beter en goedkoper te kunnen organiseren dan de gemeente. Bijvoorbeeld door een buurtinitiatief te starten of gezamenlijk met andere ouders een voorziening op te zetten voor kinderen die extra zorg nodig hebben.
Verder hebben we een artikel geschrapt die het mogelijk maakte om een maatwerkvoorziening te weigeren als "de noodzaak voor ondersteuning is ontstaan als gevolg van de omstandigheden die in de risicosfeer van de cliënt liggen". Wij vonden dat een te vage en ingewikkelde omschrijving die veel onzekerheid en onduidelijkheid voor mensen met zich meebrengt.
Tenslotte hebben we extra aandacht gevraagd voor mantelzorgers, want die hebben onze ondersteuning nodig willen we de doelstellingen op het gebied van zorg en ondersteuning kunnen halen. We hebben het college de suggestie meegegeven om de tegemoetkoming voor mantelzorgers (Mantelzorgcompliment) te combineren met de extra financiële middelen die vanuit het Rijk beschikbaar zijn voor werkgelegenheid in de thuiszorg.