GroenLinks is voor een collegeprogramma op hoofdlijnen. We moeten ons natuurlijk wel voldoende in zo'n programma kunnen herkennen. Belangrijke punten voor GroenLinks zijn onder meer: grotere betrokkenheid van burgers bij beleid en besluitvorming, zorgvragers hebben zeggenschap over welke zorg in hun situatie het beste past, voldoende ambities op het gebied van duurzaamheid en groen. Getalsmatig en gezien de verkiezingsuitslag ligt een coalitie van VVD, D66 en CU als eerste voor de hand. Als die partijen er inhoudelijk niet uitkomen dan is een coalitie van VVD, D66 en GroenLinks ook een goede optie. De informateur heeft de VVD en D66 gevraagd om uiterlijk woensdagavond aan te geven welke coalitiepartner de voorkeur heeft.
Dit is ons bericht aan de informateur op 31 maart 2014.
"In de bijlage de definitieve versie van het gespreksverslag. Dit kan openbaar.
Voorts zouden wij, naar aanleiding van het gesprek dat wij afgelopen vrijdag hadden, nog iets laten weten over 1. Onze gedachten m.b.t. een eventueel Raadsprogramma 2. Gewenste of acceptabele meerderheid in relatie tot het aantal fte’s.
1. Er zijn op verschillende plekken in Nederland ervaringen opgedaan met een raadsprogramma, maar die ervaringen waren niet onverdeeld positief; met name omdat de status van een raadsprogramma onduidelijk is en er weinig sturing vanuit gaat. Daarnaast is de raad (nog steeds) partijpolitiek samengesteld. De gemeenteraad heeft (nog) niet de rol van ‘raad van toezicht’. Politieke partijen moeten zich in raad en college kunnen profileren zodat het voor kiezers duidelijk is waarom ze hun stem aan deze of gene partij geven / hebben gegeven.
Het lijkt ons daarom niet zo zinvol om voorafgaand aan het vormen van een college een raadsprogramma op te stellen. Wel juichen we het toe als het volgende college en coalitiepartijen in samenspraak met de andere partijen in de raad - en in een meer open houding - de agenda voor de komende twee of vier jaar gaan vaststellen met concrete opdrachten aan het college om bepaalde zaken aan te pakken. Het gaat dus veel meer om houding en gedrag – een andere manier van opereren - tijdens de komende vier jaar dan om papieren afspraken in de vorm van een raadsprogramma.
Als GroenLinks deel gaat uitmaken van het college dan willen we met name de manier waarop we de komende vier jaar tot besluitvorming komen over heikele en actuele punten, tot kern maken van een collegeprogramma en daar samen met andere partijen in de raad en samen met mensen en organisaties in de stad uitvoering aan gaan geven.
2. Een coalitie van 11 zetels zou meer en bewuster steun in de raad moeten zoeken, maar het is krap. Een breder draagvlak heeft onze voorkeur. GroenLinks is niet bereid met een halve wethouder in een college van fulltimers te stappen. Wethouder ben je immers vier jaar lang 24 uur per dag, 7 dagen per week. Een gelijke verdeling van parttimers zou dan een oplossing kunnen zijn (4 x 0,75). De taakverzwaring in het sociale domein kan een lichte uitbreiding van het aantal fte’s rechtvaardigen. Daar past een compromis van 4 x 0,8 fte bij."