GroenLinks heeft donderdag voor de nieuwe winkeltijdenverordening gestemd, met daarin de mogelijkheid om winkels later open te houden en ook op zondag opening mogelijk te maken. Voor GroenLinks is het belangrijk dat burgers zelf hun leven kunnen inrichten op het gebied van werken en vrije tijd. En we vinden dat ondernemers de vrijheid moeten hebben om op een creatieve manier in te spelen op behoeften van hun klanten, zodat Culemborg een levendige stad blijft. Daar passen geen openingstijden bij die nog gebaseerd zijn op de tijd dat huisvrouwen naar de winkel konden. Veel mensen werken door de week en die hebben de behoefte om ’s avonds of op zondag ergens terecht te kunnen en niet afhankelijk te zijn van de vrije zaterdag. Ondernemers kunnen nu gemakkelijker aansluiten bij evenementen in de stad of gezamenlijk een activiteit organiseren. Ook de bakker die een gat in de markt ziet door op zondagochtend verse broodjes te verkopen, heeft nu de vrijheid om dit te gaan doen. Wel juichen we het toe als het college stimuleert dat ondernemers onderling afspraken maken over samenwerking en openingstijden. Want het is voor de consument wel fijn om te weten waar hij of zij aan toe is.

De totstandkoming van de nieuwe winkeltijdenverordening verdiende geen schoonheidsprijs. Het college wilde de nieuwe verordening pas later formeel vaststellen en intussen ruimere openingstijden gedogen. Dat vonden wij geen goed plan. Vandaar dat GroenLinks ervoor heeft gepleit om snel de nieuwe verordening te bespreken en vast te stellen.

Op de conceptverordening waren zes zienswijzen ingediend van ondernemers en burgers die vooral moeite hadden met het verstoren van de zondagsrust of die bang waren dat ruimere openingstijden ten koste zou gaan van de kleine zelfstandige. Maar er sprak ook een ondernemer in die juist kansen zag bij opening op zondag.

In de raad liepen de meningen uiteen. CDA en CU hechtten aan een gezamenlijk rustmoment in de week en de SP zag vooral risico’s voor de kleine ondernemer. VVD en D66 waren principieel voorstander van dereguleren, zodat mensen zelf kunnen kiezen. PvdA en GroenLinks waren het hier wel mee eens, maar hadden ook oog voor de eventuele negatieve gevolgen.

De nieuwe verordening werd uiteindelijk met een ruime meerderheid aangenomen. VVD, D66, PvdA en GroenLinks stemden voor. SP, CDA en CU waren tegen. De amendementen om de zondagsopening te beperken tot na 12 uur of de christelijke feestdagen uit te zonderen, hebben we niet gesteund, omdat we denken dat ondernemers daar hun eigen verantwoordelijkheid in zullen nemen. We hebben ook niet voor het amendement van de SP gestemd om per deelgebied met ondernemers eerst afspraken te maken over openingstijden. Wel juichen we het toe als het college ondernemers aanspoort om meer samen te werken.