Regionaal samenwerken is nuttig en noodzakelijk, maar de gemeenteraden blijven verantwoordelijk. In de aanloop naar de Participatiewet neemt GroenLinks stelling: wij willen in Culemborg bepalen wat wij met ons geld doen en voor welke inwoners en dat niet aan de regio overdragen. Beleidskeuzes blijven lokaal. De uitvoering moet efficiënt georganiseerd worden en dat kan door een aantal taken regionaal te bundelen.

In alle tien gemeenten van Regio Rivierenland zijn raadsleden al jaren ontevreden over het democratisch gehalte van regionale samenwerkingsverbanden. Te vaak worden raden geconfronteerd met nota's die al zo voorgekookt zijn, dat tekenen bij het kruisje de enige optie is.  Op dit moment ligt er in alle gemeenteraden een voorstel om reïntegratie van mensen met een uitkering, het begeleiden naar werk, de sociale werkvoorziening - alles wat betrekking heeft op ‘Werk en Inkomen’ - in een gemeenschappelijke regeling (GR) te organiseren. Dat is ter voorbereiding op de Participatiewet die in 2015 zijn beslag krijgt. Het advies is om ook de bevoegdheid tot het vaststellen van verordeningen die daarop betrekking hebben aan de regio over te dragen. 
Dat advies neemt GroenLinks niet over. De gekozen gemeenteraad moet blijven beslissen over beleidskeuzes, verordeningen vaststellen die op Culemborgse inwoners betrekking hebben. De gemeenteraad moet direct verantwoordelijk blijven voor wat wij met gemeenschapsgeld doen en voor wie. Alleen dan kunnen Culemborgers de volksvertegenwoordigers die zij hebben gekozen ter verantwoording roepen. Burgers zijn immers democratisch vertegenwoordigd in de gemeenteraad en niet in regionale overlegorganen.