Hoewel GroenLinks geen bezwaar heeft tegen verruiming van de winkeltijden, hebben we ons in felle bewoordingen verzet tegen de door het college gevolgde procedure. Een verordening opzij zetten zonder overleg met de gemeenteraad kan niet. Andere partijen waren het daarmee eens. Toen wethouder Van Oorschot excuses aanbood was de kou uit de lucht. Bleef wel de vraag staan: wat nu? Na ampel beraad besloot de fractie van GroenLinks een motie van CU/CDA/SP te steunen om de bestaande verordening wel te handhaven. Tegelijkertijd was een meerderheid van de raad voor het zo snel mogelijk bespreken van de nieuwe verordening en voor het geven van gelegenheid aan partijen uit de stad om hun mening te geven. Alleen op die manier kan een zorgvuldige afweging worden gemaakt.
Het GroenLinks-standpunt is dat winkeliers zelf moeten kunnen bepalen op welke dagen zij hun winkel sluiten of openen. Daar hebben we goede argumenten voor en daarom staan wij positief tegenover verruiming van de winkeltijden. En toch koos de fractie afgelopen donderdag vóór beëindiging van de gedoogsituatie die was ontstaan.
Gelukkig waren de andere fracties het met ons eens dat het winkeltijdenbesluit nu zo snel mogelijk in de gemeenteraad moet worden besproken. Voor winkeliers en consumenten moet er duidelijkheid komen. De eerstvolgende mogelijkheid is 27 februari. Het definitieve besluit valt dan na de verkiezingen.
Maar wat doen we in de tussentijd? Het collegebesluit terugdraaien? Of, totdat er een nieuwe verordening ligt, blijven gedogen dat winkeliers hun deuren openen wanneer ze willen? Waarschijnlijk is er veel draagvlak voor verruiming van de winkeltijden, gezien de signalen uit de stad. En toch heeft GroenLinks (en ook de PvdA) de motie van CU, CDA en SP gesteund en het college teruggefloten: de ‘oude’ winkelsluitingstijden gelden daarom nog steeds. Dat betekent dat winkeliers vooralsnog niet meer op zondag of tot tien uur ’s avonds open mogen.
In de raadsvergadering was het kiezen uit twee kwaden: een drie weken oude gedoogsituatie een paar maanden laten voortbestaan of duidelijk maken dat we ons allemaal aan de wet moeten houden.
De GroenLinks-fractie wilde in elk geval niet de indruk te wekken dat lokale wetgeving, zonder dringende noodzaak, zomaar opgeschort kan worden. Maar de belangrijkste reden voor onze steun aan de motie was een democratische. We vinden het niet juist om vooruit te lopen op een besluit dat de gemeenteraad nog niet genomen heeft. Alsof de stem die vindt dat winkelopeningstijden beperkt moeten worden en daarvoor misschien toch betere argumenten blijkt te hebben, geen kans meer heeft op een raadsmeerderheid.
GroenLinks heeft zich trouwens wel verbaasd over hoe de dingen zijn gelopen. De wethouder van D66 heeft ingestemd met verruiming van winkeltijden zonder eerst in gesprek te gaan met de winkeliers. Die is van de partij die zegt al haar besluiten te toetsen aan de communicatie en of die netjes is verlopen. We constateren ook dat de CDA wethouder zich niet heeft verzet tegen het collegebesluit, terwijl het CDA toch een uitgesproken standpunt heeft over de zondagsrust. Het meest verwonderlijk is de werkwijze van (notabene) de VVD die de belangen van de ondernemers heeft laten versloffen. Het is immers al sinds de zomer van vorig jaar mogelijk om de winkeltijdenverordening aan te passen. Dit ad hoc gedoe was helemaal niet nodig geweest.