“Burgers veel eerder betrekken bij zaken die ze belangrijk vinden in de stad”. Dat is de kern van het initiatiefvoorstel dat donderdag unaniem in de gemeenteraad werd aangenomen. Daarnaast riep de raad het college op om te investeren in de ontwikkeling van competenties van raad, college en werkorganisatie, omdat het betrekken van burgers bij beleid om andere vaardigheden vraagt: de gemeente moet burgers actief gaan betrekken en moet leren loslaten. Ten slotte werd er nog een motie aangenomen van VVD en GroenLinks om iemand op het stadskantoor te benoemen die ervoor zorgt dat initiatieven vanuit burgers niet verzanden in bureaucratie. Kortom, Culemborg gaat actief aan de slag met burgerparticipatie!

Het initiatiefvoorstel ‘Betrekken van burgers bij beleid’ is voorbereid door een raadsbrede werkgroep onder leiding van Marinka Mulder van de PvdA. Kern is dat de raad meer ruimte creëert om burgers in een veel vroeger stadium te betrekken bij beleid en niet pas wanneer een onderwerp voor de raadsvergadering staat geagendeerd. Dan is het namelijk vaak veel te laat om inbreng te leveren. Om tijdig burgers te betrekken gaat de agendacommissie ruim op tijd aangeven welke onderwerpen zich lenen voor burgerparticipatie. Per onderwerp besluit de raad dan op welke manier burgers bij het onderwerp worden betrokken. De wijze waarop kan namelijk per onderwerp verschillen. Het maken van een structuurvisie voor de stad vraagt bijvoorbeeld om een ander proces dan het maken van een plan voor het beheer van de kinderboerderij. 

Naast het initiatiefvoorstel werden ook drie moties aangenomen. Die roepen het college op om te investeren in competenties en vaardigheden van medewerkers, raadsleden en leden van B&W. Ook burgers die actief meedoen met burgerparticipatie kunnen daarin ondersteund worden. Verder gaat de raad regelmatig themabijeenkomsten organiseren, waarbij burgers kunnen aangeven waarover zij graag met de gemeenteraad in gesprek willen gaan. 

Burgers betrekken bij beleid is mooi. Nog mooier is het als initiatieven vanuit de stad die actief bijdragen aan de ontwikkeling van Culemborg, een handje worden geholpen. Om dat voor elkaar te krijgen heeft de VVD het initiatief genomen om gedurende één pilotjaar binnen de huidige formatie een functie op te nemen die initiatiefnemers ondersteunt, actief zoekt naar ruimte binnen de bureaucratie en eventueel kan bemiddelen tussen gemeente en andere organisaties. De initiatiefnemer blijft daarbij eigenaar van het idee. GroenLinks was enthousiast over dit voorstel en heeft het mee ondertekend. Het voorstel is unaniem aangenomen.

Nu deze voorstellen raadsbreed zijn aangenomen, gaan we de komende tijd scherper letten op de manier waarop burgers worden betrokken. Er liggen namelijk veel kansen. Eén kans deed zich donderdag al voor. Het college wil € 30.000 uittrekken om het Veerweggebied langs de rivier ‘aan te harken’. Er zijn vast Culemborgers die hier ideeën over hebben en die met creatieve oplossingen komen. Grote kans dat de kwaliteit stijgt en de kosten dalen.

Het initiatiefvoorstel en de moties zijn als bijlage bij dit bericht toegevoegd.