Vandaag moesten de partijen in de gemeenteraad kleur bekennen: aan welke zaken wil men prioriteit geven in de begroting? GroenLinks vind dat er niet kan worden bezuinigd op zaken voor mensen met een minimuminkomen. Ook de kwaliteit van groen moet op niveau blijven. Het wegenonderhoud kan best een tandje minder en ook binnen het welzijnswerk denken we dat zeken efficiënter kunnen. Klik op "Lees meer" voor het volledige verhaal.
Drie jaar geleden wilden VVD CDA en D66 samen het bestuur van deze stad gaan vormen. Als je bestuurder wilt zijn, dan ben je ook aan zet. Dan ben je de eerst verantwoordelijke om de boel niet in de soep te laten lopen. Dan stel je je proactief op. Dat is veel te weinig gebeurd.
Pas na de dreigende brief van de provinciale toezichthouder is het college een sprintje gaan trekken. En zeg nou zelf, het is toch te gek dat al die bestuurders van verenigingen die hun hobby allemaal in hun vrije tijd uitoefenen, op de valreep met doorwrochte voorstellen moeten komen? Die Culemborgers snappen dat er een financieel probleem is en zij wíllen meewerken, maar zij willen niet alleen maar gedirigeerd worden in de richting die de politiek voor ogen heeft. Participatie van burgers en cocreatie met burgers vraagt om een open houding van het gemeentebestuur en een faciliterende rol. Deze houding en rol hebben we tot nu toe veel te weinig gezien bij dit College. Sterker nog, mensen voelen zich vaak niet gehoord en worden te laat betrokken.
GroenLinks is van mening dat we erg op moeten passen met denken dat alles maar door vrijwilligers gedaan kan worden en dat dat per definitie toekomstbestendig is. Überhaupt kunnen we ons de fundamentele vraag stellen of vrijwilligerswerk op andere terreinen, zoals in de zorg, altijd beter en socialer is dan professionele inzet. Mensen laten zich niet gebruiken om de bezuinigingen van de overheid op te lossen. Ze willen wel werken aan het realiseren van eigen idealen en dromen of aan het verbeteren van hun eigen levenssituatie of die van anderen.
Het is dan ook zeer te prijzen dat er vanuit de sportverenigingen plannen gelanceerd worden om de gemeentelijke sportuitgaven en inkomsten meer met elkaar in evenwicht te brengen. En wat jammer dat de SportAdviesRaad pas de laatste maanden een toeschietelijker houding bij het college bespeurt.
Creativiteit en initiatief verdienen alle ruimte. Culemborgers die met realistische en duurzame plannen komen die iets aan de stad toevoegen of die een probleem in de stad oplossen hebben, wat GroenLinks betreft, een dikke streep vóór.
Deze groene fractie accepteert geen achteruitgang van natuurwaarden. Daarom is GroenLinks zonder een doordacht alternatief, niet bereid verder te bezuinigen op het groen, de natuur in onze stad. De onhandige gang van zaken rond de uiterwaarden was al erg genoeg. Het college heeft ook hier te lang getreuzeld, is niet actief afgestapt op aanbod uit de stad, zoals van de Natuur- en Vogel Wacht die het college herhaaldelijk de expertise van haar leden in het zoeken naar oplossingen heeft aangeboden. Jammer, want wellicht zijn natuurwaarden te vergroten door minder onderhoud te plegen en daarmee dus ook te bezuinigen. En laten we niet vergeten: natuur, groen, draagt bij aan een goede gezondheid en het humeur van mensen.
Het wegenonderhoud kan, in afwachting van beter tijden, best een tandje minder. De kwaliteit blijft acceptabel, ook op minimaal niveau. Zonder aan kapitaalvernietiging te doen is die ruimte er gewoon, blijkt uit de stukken.
Maar mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen of hulp nodig hebben, die maken we het niet nog moeilijker. GroenLinks is, ook hier, zolang er geen acceptabel alternatief is, niet bereid om te tornen aan het minimabeleid.
GroenLinks daagt organisaties in het sociale domein wel uit sommige dingen anders te doen. Het is bijvoorbeeld opvallend hoe in de rapportages het jongerenwerk is opgedeeld in brokjes: binnen de school, buiten de school, in de wijk, in het jongerencentrum… Alles bij elkaar gaat daar een half miljoen in om. Of het stimuleren en ondersteunen van initiatieven van kwetsbare groepen. En dat is dan weer wat anders dan initiatieven van bewoners… Nog afgezien van de buurtbudgetten. Bij elkaar 3 ton. Dat er geld voor dit soort zaken moet zijn, dat staat bij GroenLinks niet ter discussie, maar laat ons zien wat er echt nodig is en combineer zoveel mogelijk.
GroenLinks is voorzichtig met bezuinigingen op kunst en cultuur. Wij willen dat Culemborg aantrekkelijk en levendig blijft en wij betreuren het nog steeds dat een initiatiefgroep uit de bevolking niet de gevraagde ruimte kreeg om een haalbaarheidsonderzoek te verrichten naar een breed stadspodium.
Wij denken dat de bibliotheek soberder kan met behoud van de kerntaken informatievoorziening, lezen en literatuur en educatie gefocust op anderstaligen, laaggeletterden, ouderen en jeugd.
Een korting op de muziekschool is in lijn met ons uitgangspunt dat gebruikers meer zelf moeten gaan betalen.
De braderie ‘Culemborg Bijvoorbeeld’ is feitelijk een commerciële aangelegenheid en hoeft niet door de gemeente gesubsidieerd te worden.
GroenLinks is vóór een Brede School, maar is het terecht dat de gemeente die helemaal betaalt, er sprake lijkt te zijn van een verkapte concurrentie met de kinderopvang en het voor de kinderen die na schooltijd aan al die activiteiten deelnemen gratis is? Alles betalen was prima in de beginfase, maar niet permanent. Dat moet dus veranderen.
Ook niet permanent bedoeld waren de camera’s die her en der in de stad hangen. We hebben met elkaar afgesproken dat vóór het eind van deze raadstermijn bekeken zou worden of een voortzetting te rechtvaardigen is. Het past niet om via de achterdeur van deze bezuinigingsronde daarop vooruit te lopen. GroenLinks is daarom vooralsnog niet bereid om structureel geld vrij te maken voor cameratoezicht.
Wat de gevolgen van de bezuinigingen betreft wil GroenLinks het liefst dat geen of zo min mogelijk mensen gedwongen ontslagen worden. Helaas is dat al gebeurd bij organisaties die taken verrichten in opdracht van de gemeente, zoals ELK en Lander. GroenLinks sluit niet uit dat dit ook ambtenaren van onze gemeente kan treffen. Het college moet bijtijds maatregelen nemen om te voorkomen dat de raad over twee jaar weer horen krijgt dat er niet op de korte termijn bezuinigd kan worden op indirecte kosten en personeelskosten.
Zo’n overzicht van 70 items aan financiële ruimte heeft GroenLinks op een andere manier dan gebruikelijk veel inzicht gegeven. We hebben echter ook ontdekt dat sommige bezuinigingsmogelijkheden in werkelijkheid toch anders zijn. Zo zijn de kosten voor het gebouw De Fransche School, nu de verbouwing niet is doorgegaan, aanzienlijk lager. Bij de Brede School ligt het te bezuinigen bedrag veel lager omdat de bijdrage van het Rijk kan wegvallen als de gemeente niet meer cofinanciert.
Wat GroenLinks betreft zullen de sessies van vandaag en overmorgen geen vrijblijvend karakter hebben. Maar wel geven we onszelf tot aan de begroting nog alle ruimte om van gedachten te veranderen, zaken te schrappen, tot nader inzicht te komen of nieuwe voorstellen in te dienen. Wat beter kán, zal beter moeten.