GroenLinks diende tijdens de laatste raadsvergadering een amendement in - samen met PvdA en SP. Doel was te voorkomen dat mensen die willen werken hun leven lang in de bijstand blijven, omdat ondersteuning meer kost dan een bijstandsuitkering. Het amendement haalde het met de steun van D66 en CU. VVD en CDA stemden tegen. Claire Vaessen schreef er een blog over. Klik op 'Lees meer' voor de volledige tekst.
Mensen (met een arbeidshandicap) die kúnnen en wíllen werken moeten die kans kunnen krijgen. Als zij voor een werkgever minder productief zijn, dan krijgt de werkgever voor dat onproductieve deel een loonkosten-subsidie. Wat deze mensen ‘terugverdienen’ kan voor de gemeente een besparing zijn, als de loonkosten-subsidie minder is dan een bijstandsuitkering. Maar er zijn ook mensen die kúnnen en wíllen werken, maar die daar meer begeleiding of aanpassingen bij nodig hebben die hen in staat stellen om te werken. Daardoor kan het gebeuren dat loonkosten + begeleiding + aanpassingen bij elkaar meer kosten dan de gemeente kwijt zou zijn aan een bijstandsuitkering. GroenLinks vindt dat de gemeente zo’n gemotiveerde Culemborger toch een kans moet geven. Alleen dan staan zinsnedes als
“We zijn ervan overtuigd dat werken loont. Zowel in financieel als in sociaal en gezondheidsopzicht. Wanneer inwoners een eigen inkomen verdienen, zijn zij financieel onafhankelijk. Deze onafhankelijkheid wordt door inwoners als positief ervaren en geeft daarmee een impuls aan hun welzijn. Daarnaast zorgt (betaald) werk voor sociale zelfstandigheid. Mensen met een baan of opdracht ontmoeten collega’s en participeren in de maatschappij. Dit heeft een positief effect op het welzijn en de gezondheid.”
niet als louter versiering in het document dat de raad een week geleden vaststelde. Alleen dan laat je zien dat ‘maatwerk’ menens is. Het mag geen automatisme zijn dat mensen die gemotiveerd zijn om te werken, maar meer kosten dan een bijstandsuitkering, tegen hun wil levenslang in de bijstand blijven.
Een amendement met die strekking haalde een meerderheid in de raad. VVD en CDA konden zich er niet in vinden.
Het amendement was noodzakelijk vanwege het besluit dat de gemeenteraad moest nemen over het zogenaamde Inhoudelijk Model voor een Regionale Infrastructuur Werk en Inkomen. Een ingewikkelde naam voor een document dat gaat over hoe de gemeente in de toekomst mensen aan het werk wil helpen. Dat zal veel meer in regionaal verband gaan gebeuren. De Rijksoverheid stelt kleinere budgetten ter beschikking en eist van gemeenten dat ze óf herindelen óf samenwerkingsverbanden smeden.
In de visie die het college regionaal had afgesproken zou de focus moeten liggen op de ‘terugverdiencapaciteit’ van de werkzoekende. Daarbij zouden mensen die vanwege hun handicap blijvend meer kosten dan hun uitkering op den duur geen hulp meer krijgen bij het vinden van werk. Zij zouden gaan behoren bij de groep mensen die permanent aangewezen zijn op een bijstandsuitkering.
‘Maatwerk’ mag geen holle frase zijn.