Afgelopen dinsdag 26 juni werd de Perspectiefnota behandeld in de gemeenteraad. Hiermee doet het College een voorstel voor de kaders voor de begroting voor 2013 en verder. Alle fracties houden een 'algemene beschouwing' waarin ze ingaan op de inhoud van de Perspectiefnota. Hieronder staat de inbreng van Claire Vaessen. Het College moet volgens haar veel meer gebruik maken van de kracht bij de Culemborgers en deze kracht zo goed mogelijk moet faciliteren, in plaats van burgers verwijten dat ze afhankelijk zijn geworden van de overheid.

Een perspectiefnota moet een nota, nee, een baken, zijn dat een realistisch uitzicht biedt op een hoopvolle tijd die voor ons ligt, vindt GroenLinks. Wat biedt deze Perspectiefnota de Culemborgers? VVD, D66 en CDA schrijven bij 43 bezuinigingsvoorstellen een ideologische inleiding waarin gesteld wordt dat burgers zo afhankelijk zijn geworden, teveel van de overheid verwachten, te weinig initiatief tonen en nog niet genoeg meedoen.

Is deze verwijtende toon wat de Culemborgers verdienen? Waarom niet gekozen voor de insteek dat zo’n 9000 Culemborgers gemiddeld een dagdeel per week vrijwilligerswerk doen? Dat is elke week 36.000 uur en ruim 1,8 miljoen uur onbetaald werk in een jaar! Wat een kracht, wat een onafhankelijkheid, wat een initiatief, wat een burgerschap!

GroenLinks zou dan ook graag zien dat bij de inleiding die het college gaat schrijven bij de begroting die we in november gaan vaststellen het opgeheven vingertje achterwege blijft. Dat daarvoor in de plaats een tekst komt die dat sterke fundament van Culemborgse burgers voluit laat schitteren. En vertelt over 9000 Culemborgers die van zulke grote betekenis zijn voor het publieke welzijn van deze stad. Ook in krappe tijden biedt dat hoop, want in die mensen hebben wij het volste vertrouwen.

Lees ter inspiratie eens het vorige maand verschenen rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Daarin bepleit de WRR “Een nieuwe overheidscultuur die is gebaseerd op het vertrouwen dat miljoenen burgers willen meedenken en -doen”. Juist niet een ‘terugtrekkende overheid’, maar een ‘voorwaardenscheppende overheid die faciliteert dat burgers het initiatief nemen.

Dat houdt dan bijvoorbeeld ook in dat die overheid respectvol omgaat met burgers. Ze niet verrast met één week voorbereiding op vijf minuten spreektijd voor een bezuiniging die de bijl is aan de wortel van het bestaan van een evenement waar ze zich met hart en ziel voor inzetten. Dat overkwam onlangs de besturen van Culemborg Bijvoorbeeld en LekArt. GroenLinks wil met de raad van gedachten wisselen of en hoe de gemeente zou moeten bijdragen aan evenementen in de stad.

Culemborg Bijvoorbeeld en LekArt zijn evenementen die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Aan het dagelijkse culturele en sportieve leven in Culemborg moet echter ook iedereen kunnen meedoen. Ook mensen met een laag inkomen.
Een Culemborgpas of Rivierenlandpas die dat mogelijk zou moeten maken komt er echter niet. GroenLinks is zeer teleurgesteld in de oppervlakkige manier waarop het college de GroenLinks-motie hierover heeft uitgevoerd.

Die teleurstelling geldt ook voor de vergelijking van de kosten van een reïntegratietraject uitgevoerd door Lander of door de gemeente. Aan zulke magere informatie hebben we niets. Op basis daarvan kunnen we geen fatsoenlijke afwegingen maken of met initiatieven komen. GroenLinks zal hierop terugkomen bij de evaluatie van het Participatiehuis.

Ook de informatie over de externe adviseurs die de gemeente inhuurt is voor de raad nog steeds een 'black box' waarvan de kosten sinds 2009 alleen maar een stijgende lijn te zien geven. GroenLinks ziet de plannen voor het opzetten van een regionale inhuurpool vol ongeduld tegemoet.

Verder heeft GroenLinks wel een ideetje voor het gat van 7 ton in 2013. Toevallig is dat bedrag even hoog als het budget uitgetrokken voor het doortrekken van de wegen tussen Parijsch en Goilberdingen. Vriend en vijand zijn het er over eens dat dit nu geen voor Culemborg noodzakelijke uitgave is. College en coalitie, neem uw verantwoordelijkheid!

Vorige week vrijdag heeft de raad een werkbezoek gebracht aan de Avri. Wij hebben daar gehoord hoe de afvalverwijderaar in de gemeente Buren het onderhoud van de openbare ruimte gaat uitvoeren met overname van materieel en personeel. Dat moet een bezuiniging opleveren van jaarlijks minimaal €50.000. GroenLinks wil deze optie voor Culemborg onderzocht zien.

En tenslotte vindt GroenLinks de onderbouwing van de voorgestelde bezuinigingen op regelingen voor minima onvoldoende. Wat betekent de verlaging ervan voor het dagelijks leven van mensen die het niet breed hebben? Hoe moeten kinderen uit gezinnen met weinig geld aan een zwemdiploma komen? Drie jaar geleden nog, toen het schoolzwemmen werd afgeschaft, vond het college zwemlessen nog “van levensbelang”. Nu niet meer? GroenLinks wil dat de kosten voor het behalen van een zwemdiploma gedekt blijven.

De voorgestelde bezuinigingen op regelingen voor minima is voor GroenLinks vandaag het belangrijkste onderwerp om in deze raadsvergadering te bespreken. Het gemeentebestuur moet deze Culemborgers immers dat perspectief op een hoopvolle toekomst kunnen blijven bieden.