De routekaart naar een klimaatneutrale gemeente, die gisteren in de gemeenteraad werd besproken, is voor GroenLinks niet bruikbaar. Er staat niet op waar het einddoel van de reis is: ja, we gaan naar een klimaatneutrale gemeente, maar wanneer we daar aankomen en langs welke weg of wegen staat niet op de kaart. En wat de reis kost weten we ook niet.
Dat moet veel beter. GroenLinks heeft samen met andere partijen gevraagd om de kaart uit te werken door de kosten en effecten van concrete CO2-maatregelen, zoals diverse vormen van besparing en duurzame opwekking, te berekenen. Daarnaast wil GroenLinks geen routekaart maar een routeplanner: in welk tempo komen we bij het einddoel aan, wanneer zijn we er, hoe ver zijn we naar tien jaar, en als we de goedkopere route kiezen, hoeveel vertraging lopen we op?
Ook de manier waarop de snelheid gemeten wordt vinden we voor verbetering vatbaar. Nu meet de gemeente de CO2-uitstoot binnen het gemeentelijk grondgebied: dus automobilisten van buiten die op de N320 of A2 rijden deponeren hun CO2 op Culemborgs grondgebied, terwijl de CO2-uitstoot van Culemborgse burgers en bedrijven voor rekening van die gemeenten komt waar een elektriciteitscentrale staat. Dat lijkt ons niet eerlijk en bovendien hebben we zo geen invloed op de uitslag van de meting.
Het is nog een hele lange weg naar een klimaatneutrale samenleving. Het voordeel daarvan is dat we nog tijd hebben om de juiste richting te bepalen.
Meer info over de routekaart staat hier.