Het uur U nadert voor het theater in Culemborg. Na jarenlange onzekerheid, onvoldragen besluiten en gebrek aan duidelijke kaders dreigt het doek te vallen. De meerderheid in de gemeenteraad heeft vorig jaar ingestemd met een bezuiniging, maar uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat een professioneel theater in de huidige omvang met dit beperkte budget niet te exploiteren valt. De oplossing is nieuwbouw van een groter theater. Maar dat vergt een investering van enkele miljoenen. En het vraagt om een College met visie, dat inziet dat het theater belangrijk is voor de toekomst van de stad en dus ambitie toont. Zowel visie, als ambitie ontbreken bij het huidige College.
De Culemborgse Rekenkamer heeft de besluitvorming rond de huisvesting van Theater De Fransche School in de afgelopen 10 jaar op een rij gezet. De conclusies stemmen treurig. Verschillende plannen zijn gemaakt, maar keer op keer wordt het bestuur van De Fransche School met een kluitje in het riet gestuurd: eerder genomen besluiten worden teruggedraaid of het benodigde geld is er niet. Meest recente voorbeeld is de verbouwing van het pand aan de Havendijk. De gemeenteraad stemt in januari 2009 in met de verbouwing, nadat het bestuur van De Fransche School op het laatste nippertje voldoende sponsorgeld heeft vergaard. Maar al een half jaar later besluit diezelfde raad tot inkrimping van het jaarlijkse budget, zodat het theaterbestuur niet anders kan dan concluderen dat de verbouwing geen zin heeft. Reden is dat het verbouwde pand met nog minder geld niet rendabel te exploiteren is. De Rekenkamer constateert dat - na zoveel jaren gedoe - alle betrokkenen ‘murw’ zijn.
Dan besluit het College om een ter zake kundig en onafhankelijke bureau in te schakelen om een advies uit te brengen over een nieuwe visie op de podiumkunsten in Culemborg. Er zijn verschillende scenario’s doorgerekend, rekening houdend met de strikte financiële uitgangspunten en randvoorwaarden die Raad en College hebben gesteld. Afgelopen donderdag werd het rapport toegelicht in de gemeenteraad. Het onderzoeksbureau komt tot duidelijke conclusies:
- Een breed programmerend podium is belangrijk om Culemborg aantrekkelijk te houden voor huidige inwoners, voor mensen die overwegen om in Culemborg te gaan wonen en als vestigingsplaats voor bedrijven.
- De Fransche School scoort, tegen de landelijke trends in, op alle terreinen (zaalbezetting, kosten per bezoeker, aantal en uitverkochte voorstellingen) beter dan het landelijk gemiddelde, terwijl de subsidie per inwoner juist aanzienlijk lager ligt.
- Het theater kan met de aangekondigde bezuinigingen en alle extra wensen die de gemeente tegelijkertijd heeft, niet rendabel worden geëxploiteerd, ook niet als de huidige verbouwplannen worden uitgevoerd.
- Voor amateurgroepen, zoals koren en orkesten, is de huidige locatie te klein.
- Om aan alle wensen tegemoet te komen én niet elk jaar tegen tekorten aan te lopen, is nieuwbouw op een nieuwe locatie onvermijdelijk. Kosten zijn wel € 5,6 miljoen. Een deel van dit bedrag is al gereserveerd, maar er blijft nog een tekort.
Wat is de visie van het College en wat is nu de volgende stap? Toen deze vraag aan wethouder Geertzen werd gesteld, bleef het stil. Alles wijst erop dat dit College geen enkele eigen visie heeft op de toekomst van het theater in Culemborg. Uiteraard ligt het benodigde geld niet voor het oprapen, zeker niet in deze tijden van bezuinigingen. Maar een College met hart voor de stad, kan op zijn minst ambitie tonen en samen met alle betrokkenen de schouders eronder zetten om het op de een of andere manier toch voor elkaar te krijgen.
De Rekenkamer adviseert in haar rapport aan Raad en College om een betere relatie te leggen tussen de inhoudelijke opdracht aan het theaterbestuur en het beschikbare budget. Toch kwam het college afgelopen donderdag met het voorstel om bij de komende begrotingsbehandeling te besluiten over het budget voor het theater. Dan zou de toekomst van het theater worden besproken met nog 35 andere onderwerpen. Dat verdient dit belangrijke onderwerp niet. GroenLinks heeft daarom gevraagd om op korte termijn een afzonderlijke bespreking te houden over de toekomst van de podiumkunsten in Culemborg.