Unaniem heeft de gemeenteraad een motie van GroenLinks, PvdA en SP aangenomen. Daarmee kreeg het college de opdracht om niet in te stemmen met het onderhandelaarsakkoord van kabinet en VNG. Met dit zgn. bestuursakkoord krijgen gemeenten niet de middelen om de Wet werken naar vermogen naar behoren te kunnen uitvoeren. Door een bezuiniging van 2 miljard blijft er te weinig budget over om mensen die het toch al moeilijk hebben op de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Bovendien komt ook het financiële risico volledig voor rekening van de gemeenten.
Op 8 juni gaat een afvaardiging van het Culemborgse gemeentebestuur naar de jaarlijkse vergadering van de VNG. Het onderhandelaarsakkoord, dat gaat over decentralisaties op diverse terreinen zal dan aan de leden voorgelegd worden. Het is een totaalpakket waar de leden van de VNG ja of nee zeggen op moeten zeggen. Amenderen kan niet.
Aanleiding voor de motie is de afweging of de gemeente Culemborg moet instemmen met het bestuursakkoord zoals dat er nu ligt. Het antwoord van de indieners van de motie is ‘nee’. Daarin staan we niet allen. De zorgen over de consequenties, financieel, maatschappelijk en organisatorisch bij het onderdeel Wet Werken naar vermogen zijn zo breed voelbaar dat er in het hele land discussie over is.
Waar gaat het om?
Wat positief is, is dat de Wet werken naar vermogen, diverse uitkeringsregelingen samenvoegt en gemeenten vrijheid krijgen om onderling samen te werken. De inhoud van het akkoord staat hier dan ook niet ter discussie. Wel het bijbehorende financiële plaatje, dat de wet onuitvoerbaar maakt en daardoor voor gemeenten aantoonbaar risicovol is.
De kabinetsbelofte dat de mensen die nu in de Wsw zitten hun rechten behouden moet door de gemeenten opgehoest worden. Het noodfonds dat daarvoor in het leven is geroepen is aantoonbaar ontoereikend. Doordat het kabinet met deze wet structureel ook nog eens 2 miljard bezuinigt zal bijna het volledige participatiebudget opgaan aan die lopende Wsw-verplichtingen. Er blijft te weinig over om mensen daarbuiten te reïntegreren. Te weinig om de Wwnv fatsoenlijk uit te voeren. Daarmee help je een groep mensen die het toch al moeilijk hebben op de arbeidsmarkt aan een uitkering in plaats van aan een baan. En daarmee wordt het financiële en het imago- risico volledig bij de gemeenten neergelegd.
Zou de Culemborgse delegatie bij het VNG-congres dit akkoord ondertekenen dan stemt dit college ook in met die risicovolle financiële randvoorwaarden.
Inzet van de motie is dan ook: het College mag het bestuursakkoord niet ondertekenen als de financiële paragraaf over de Wet werken naar vermogen erin blijft.