Het veelomvattende plan ‘Culemborg aan de Lek’ gaat niet door. Het college van B&W heeft het teruggetrokken. GroenLinks had veel kritiek op het plan. Maar moet er nu helemaal niets meer gebeuren met het Veerweggebied, de jachthaven en de uiterwaarden?
Het grootste bezwaar altijd van GroenLinks over de plannen voor ‘Culemborg aan de Lek’ waren de woningen bij de jachthaven. Als eerste partij wilden wij in 2009 geen aantallen woningen vastleggen in de uitgangspunten voor verdere ontwikkelingen van het gebied.
Begin dit jaar presenteerde het college een plan waarin een groot aantal woningen rond de jachthaven stonden ingetekend.
Ook wilden wij beter onderzoek naar een rendabele jachthaven. Zomaar de jachthaven uitbreiden door een stuk uiterwaarden weg te graven zien wij niet zitten.
Nu het plan is ingetrokken lijkt dat mooi. Maar de noodzaak om in het buitendijkse gebied tussen de spoorbrug en de gemeentegrens van Buren iets te doen is niet verdwenen. In het Veerweggebied ligt rotzooi in de bodem, de jachthaven kost ons als gemeente teveel geld en de natuurwaarden in Lazaruswaard en Redichemse waard, beide onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, verdienen een oppepper.
Wat wij willen is …
- De bodemverontreiniging in het Veerweggebied opruimen.
Dat gaat ons geld kosten, ook als er fikse woningbouw voor terug komt. We zijn vooral benieuwd wat bodemsanering kost, waarbij het huidige gebruik van het gebied weer terugkeert.
- De jachthaven rendabel maken.
Ons is niet duidelijk gemaakt welke mogelijkheden er zijn met de huidige inrichting van de jachthaven plus aanpalende ‘camping’. We willen ook weten of uitbreiding van de jachthaven op het huidige kampeerterrein tot een rendabele exploitatie van de jachthaven kan leiden.
- De natuur versterken in de uiterwaarden met behoud van het huidige karakter.
Dus niet zoals aan de westzijde van de spoorbrug. Het jammere is dat het Rijk geen geld meer geeft om natuur te ontwikkelen die tegelijk ruimte voor de rivier schept. Wanneer in de toekomst toch Rijksgeld beschikbaar zou zijn om meer water in de uiterwaarden te bergen, dan mag van ons er alsnog natuurontwikkeling in de Redichemse waard plaatsvinden.
De gang van zaken rond Culemborg aan de Lek is soms vreemd.
Het stoort ons dat het college benadrukt in opdracht van de raad onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor het plan, en dan buiten de gemeenteraad om het plan terugtrekt.
Het verbaast ons dat vele raadsfracties nu doodleuk meedelen dat er geen reden is meer voor het plan; het rijk betaalt niet mee. Had dat dan meteen gezegd begin januari in plaats van eind maart. Dat had een boel ophef en energie bespaard.
Culemborg ligt van nature niet aan de Lek. Er is niet voor niets een hoge dijk tussen binnenstad en rivier aangelegd. Kijk eens in Zaltbommel; daar is die dijk veel lager en loop je zo van de Waalkade de binnenstad in.
Leuk voor Zaltbommel en jammer voor Culemborg. Onze binnenstad ligt gewoonweg te laag om aan de Lek te liggen. En om nu honderden woningen buitendijks te bouwen om maar aan de Lek te liggen. Onze kwaliteiten liggen ergens anders.