Op uitnodiging van Stichting Culemborg en OntwikkelingsSamenwerking, SCOS, debatteerde ook GroenLinks vanochtend mee over de toekomst van ontwkkelingssamenwerking in de gemeente Culemborg. GroenLinks wil de solidariteit met mensen elders in de wereld blijven bevorderen en manieren vinden om van elkaar te leren. Daarnaast wil GroenLinks de rol van SCOS heroverwegen.
Aanleiding voor het debat was het advies dat SCOS in 2010 aan de nieuwe gemeenteraad gaat uitbrengen. Politieke partijen en andere aanwezigen bespraken op basis van een eerste concept de huidige activiteiten in Culemborg op het gebied van internationale samenwerking.
Fractievoorzitter, Claire Vaessen stelde dat GroenLinks en lokale en mondiale solidariteit onverbrekelijk bij elkaar horen. Niet alle gemeenten hebben in hun begroting een paragraaf ‘ontwikkelingssamenwerking’ staan. Dat deze stad dat wel heeft zegt iets over het sociale gehalte van Culemborg. Het gaat niet om enorme bedragen, maar het besef dat de wereld niet ophoudt bij de grenzen van onze gemeente is er wel degelijk.
GroenLinks wil benadrukken ook in de toekomst Culemborgse initiatieven te willen blijven ondersteunen die internationale solidariteit bevorderen. Solidariteit is nu eenmaal een kwestie van mentaliteit. De projecten waar Culemborg nu bij betrokken is, hebben van SCOS allemaal het advies ‘doorgaan’ gekregen. GroenLinks is kritisch over de analyse en onderbouwing daarvan. GroenLinks hecht eraan dat initiatieven die voortkomen uit wijken, scholen, groepen, kortom uit de Culemborgse samenleving behapbaar zijn en draagvlak genieten. De link met Culemborg of Culemborgers moet daadwerkelijk worden gevoeld en beleefd.
SCOS vroeg om hier te komen vertellen wat de visie van GroenLinks is “op lokale overheden en ontwikkelingssamenwerking”. Laat ik beginnen met te stellen dat GroenLinks vindt dat wij niet moeten pretenderen aan ‘ontwikkelingssamenwerking’ te willen doen. Laten we die arrogante houding nu eens varen. Wij zijn zo gewend te denken in superieure termen van het willen ‘ontwikkelen’ van de ander dat we soms niet zien hoeveel wijzelf nog te leren hebben. Gewoon ‘samenwerken’ is al moeilijk genoeg. Hoe dan? Kijk eens naar de actualiteit. Laat bijvoorbeeld een jongerenwerker uit een niet zo voor de hand liggend land eens naar jouw Culemborgse probleem kijken en omgekeerd. Van elkaar leren dus.
Waarom de rol van SCOS heroverwegen? SCOS is initiator en uitvoerder van projecten die door de gemeente gefinancierd worden, maar is tegelijkertijd ook adviseur van diezelfde gemeente. In een ander officieus orgaan adviseert SCOS zelfs zichzelf. GroenLinks vindt dat SCOS moet kiezen óf adviseren óf uitvoeren; niet beide. Daarom, stoppen met die dubbelrol.