Donderdag 17 april tijdens een beeldvormende avond met de gemeenteraad heeft het college een toelichting gegeven op deze ontwikkeling. De Stichting Redichemse Waard, een pachter, het waterschap Rivierenland en het Collectief Redichemse Waard hebben ingesproken.
Aandachtspunten
Voor ons als GroenLinks-fractie zijn vier punten bij een aankoop en eventuele doorverkoop belangrijk. Deze hebben wij meegegeven aan het college. Als eerste de natuur- en cultuurhistorische waarden ten alle tijden beschermen. Ontwikkelingen en recreatie in het gebied zijn enkel toegestaan wanneer zij de biodiversiteit respecteren dan wel versterken, en de ruimte voor natuur vergroten. Wat GroenLinks betreft betekent dit dan ook een duidelijk nee tegen zandwinning.
Ten tweede definitief uit het spanningsveld van geld versus natuur stappen. GroenLinks-raadslid Audrey James: "Perverse financiële prikkels en verdienmodellen willen we uit dit gebied weren. We staan daarom ook enkel extensieve landbouw toe en zien uit naar een openbaar toegankelijk gebied met enkel extensieve recreatie, verbonden met de naastgelegen wandelgebieden. Als we kijken naar de lijst van mogelijke dekking van verwervings-, ontwikkelings- en inrichtingskosten, moet dus wat ons betreft delfstofwinning in dit gebied worden uitgesloten. We vragen het college dan ook als eerste en maximaal in te zetten op partijen zoals waterschap Rivierenland en andere die op zoek zijn naar compensatienatuur. Waarbij de inzet is om lokale initiatieven meer kans te gunnen op eigenaarschap van dit gebied."
Als derde het borgen van lokale betrokkenheid voor een duurzame toekomst. "Lokale betrokkenheid is al van grote meerwaarde gebleken, en we roepen alle betrokkenen op om te zien of het mogelijk is om juist nu nog verder samen te werken" aldus Audrey. Wellicht denkend aan coöperatieve vormen, zoals bijvoorbeeld een Community Land Trust, zoals Stichting Grond van Bestaan. Een coöperatie zonder winstoogmerk. Het land wordt onttrokken uit de markt en komt in gedeeld eigenaarschap van de gemeenschap. De Trust zorgt voor gedeeld beheer van het land en garandeert duurzaamheid voor de komende generaties. Duurzame keuzes krijgen meer kans omdat het Trust anti-speculatief is en zich richt op de lange termijn en de belangen van de gemeenschap.
Aankoop onder voorwaarden
Tot slot wil GroenLinks de Redichemse Waard alleen aankopen als gemeente onder de voorwaarden zoals genoemd. Doorverkopen zal daarbij de voorkeur hebben gezien de gemeentelijke financiële situatie, maar ook zeker vanwege de kennis en betrokkenheid van geïnteresseerde partijen.
Zodra het college het besluit voor aankoop voorgelegd krijgt heeft zij vier weken om hierop te reageren. Hierna zal de gemeenteraad altijd nog moeten instemmen.