Te vaak krijgen we nog signalen dat mensen die hulp het hardste nodig hebben, het moeilijkst de hulp kunnen krijgen. Zorgverleners worden nu nog vaak belemmerd door registraties en regels die gebaseerd zijn op wantrouwen. We stoppen daarom met nodeloze administratie en controledrift en maken zorgprofessionals weer de baas van hun eigen werk.

De beste kwaliteit is leidend in de zorg. We gaan voor structurele en effectieve samenwerkingen met zo min mogelijk ingewikkelde (en regionale) aanbestedingstrajecten. De zorg organiseren we via subsidies en andere financieringsvormen.

Onze plannen:

  • Laagdrempelige buurtcentra als Bolderburen, BonVie en De Salaamander en betekenisvolle sociale- en zorginitiatieven zijn belangrijk en behouden we voor een sterke sociale basis. Juist hier is iedereen welkom, er is een divers aanbod van activiteiten en mogelijkheden om zelf als bewoner of collectief iets te organiseren. Korte lijntjes zijn er met de wijkteams en welzijnswerk die over de vloer komen.
     
  • De mens staat bij ons centraal, en niet de beleidsterreinen. We pleiten dan ook voor cultuurverandering bij beleidsambtenaren en zorgprofessionals, zodat samenwerken vanzelfsprekend wordt met koppelingen tussen zorg, welzijn, wonen, werk en inkomen.
     
  • We luisteren naar de doelgroep en ervaringsdeskundigen bij het maken van beleid en verbeterplannen en vragen hen naar de mate van tevredenheid over zorg en ondersteuning.
     
  • Meer ondersteuning voor mantelzorgers door hen te betrekken bij de zorgvraag, respijtzorg en betaalde aanwezigheidszorg vanuit de WMO zodat mantelzorgers niet overbelast raken, want even geen zorg hoeven te bieden maar een dag vrij hebben. Extra aandacht hebben we voor jonge mantelzorgers.
     
  • Het begeleiden van mensen en hun naasten in de laatste levensfase is betekenisvol. In Culemborg doet Hospice Nocturne dit, en bij hun plannen voor nieuwbouw met meer ruimte en mogelijkheden denkt de gemeente mee en biedt financiële ondersteuning.
     
  • Er wordt veel vrijwilligerswerk in Culemborg verricht. Daar zijn we trots op. Deze vrijwilligers bedanken we jaarlijks en als zij hulp nodig hebben is hiervoor een contactpersoon.
     
  • Mensen met een zorgvraag die samen een woongroep willen vormen krijg daarvoor letterlijk en figuurlijk de ruimte. Het wonen in een woongroep draagt bij aan het behouden van hun zelfstandigheid. De gemeente gaat dit soort initiatieven beter ondersteunen, mogelijkheden scheppen en financiële en bureaucratische belemmeringen wegnemen.
     
  • Wij willen een nieuwe kijk op de samenwerking binnen het sociaal domein: het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’ wordt overal toegepast. Niet langer werken hulpverleners langs elkaar en worden mensen van het kastje naar de muur gestuurd. De mens staat centraal, niet de kosten. Samenwerking tussen zorgaanbieders gaan we bevorderen in plaats van hen te laten concurreren op basis van prijs. Als er gedacht wordt vanuit het oogpunt van samenwerking en budgetten bundelen, dan kan de kwaliteit van zorg en ondersteuning beter worden.