GroenLinks wil dat sport, spelen en bewegen voor iedereen betaalbaar en bereikbaar is. We willen kinderen, jongeren en volwassenen stimuleren om te sporten en te genieten van gezonde voeding. De afgelopen jaren zijn er binnen Culemborg stappen gezet, te zien in onder andere het opstellen van het Sportakkoord Culemborg. We vergeten daarbij zeker niet de ouderen in onze stad, want (samen) bewegen is zowel fijn voor de gezondheid als voor het hebben van sociaal contact.

Om kinderen al vroeg in aanraking te laten komen met sport, spelen en bewegen in de buitenlucht, zal het Culemborgse Speelruimteplan verder worden gerealiseerd. We willen spelen in de natuur, genoeg groenvoorzieningen en toegankelijkheid van sport, spelen en bewegen bevorderen. De campagne Rookvrije Generatie blijven we ondersteunen.



Onze plannen:

  • Ook volwassenen met een laag inkomen moeten kunnen sporten bij een vereniging of sportschool. Naast het Jeugdfonds Sport en Cultuur doen we daarom mee met het Volwassenenfonds Sport en Cultuur. Dit fonds kan ingezet worden om lesgeld en/of het geld voor sportmaterialen te betalen.

     
  • Speeltuinen worden geschikt voor mensen met een beperking. Ervaringsdeskundigen en de doelgroep zelf betrekken we bij het ontwerp.

     
  • Samen met sportverenigingen en partners komt er een Inclusieve Sportdag in Culemborg waar iedereen, met welke beperking of drempel ook, kan meedoen. De inzichten hiervan worden met scholen gedeeld, zodat er ook in hun aanbond inclusiever wordt gesport en bewogen.

     
  • In Culemborg willen wij een openbare ruimte die uitnodigt om te bewegen en te sporten. Dit wegen we dan ook mee bij besluiten die gaan over de openbare ruimte. Denk hierbij aan extra ruimte voor fietsers en wandelaars, extra groen, en drempelvrij met opritjes voor rollators, scootmobielen of wandelwagens.

     
  • Alle schoolpleinen worden groen, biodivers, waterrijk en stralen plezier en gezondheid uit. Waar het kan ondersteunt de gemeente financieel, via het netwerk van contacten of met inspirerende voorbeelden.

     
  • Het huidige skatepark wordt vernieuwd. De jongeren voelen zichzelf trotse mede-eigenaar van deze locatie en jaarlijks geven zij bijvoorbeeld skateles aan kinderen zodat weer een volgende generatie in aanraking komt met deze sport.

     
  • Er wordt fair play gespeeld in Culemborg: alle sportverenigingen mogen onder dezelfde voorwaarden gebruik maken van de gemeentelijke sportaccommodaties.

     
  • Gezonde voeding is, naast bewegen, de basis voor gezond leven. Met partners in de stad geven we hier aandacht aan, vooral gericht op kinderen, jongeren en hun ouders en/of opvoeders.

     
  • Het gerealiseerde natuurspeelruimteplan komt verder tot uitvoering in samenwerking met bijvoorbeeld de Stadswerkplaats en lokale ecologische hoveniers. We sluiten als gemeente aan bij enthousiasme en ideeën van bewoners in buurten en wijken.

     
  • Het gesprek over de toekomst van het zwembad wordt gestart, want over ongeveer zeven jaar is er groot onderhoud nodig en daar wordt nu niet voor gespaard. Naast de huidige exploitant, betrekken we hier nadrukkelijk de gebruikers van het zwembad bij.

     
  • Bij de sportaccommodaties is er naast onderhoud van het gebouw ook aandacht voor verduurzaming. Dit is beter voor de gebruikers, de verenigingen en het klimaat. Wij zetten daarbij in op gebruik van herbruikbare en duurzame materialen, inzet van lokale (of regionale) ondernemers en energiecoöperaties.

     
  • We willen dat iedereen vitaal ouder wordt, en daarom stimuleren en faciliteren we via Elk Welzijn en/of een lokale beweegcoach dat ouderen in beweging komen en elkaar weten te vinden. Inzet van de Vrijstad Culemborgpas kan eraan bijdragen dat iedereen, ook met een laag inkomen, kan meedoen.