Culemborg Bijvoorbeeld is een groot en ook gewaardeerd evenement in onze historische binnenstad. Sinds 2011 wordt Culemborg Bijvoorbeeld georganiseerd door vrijwilligers. Het evenement krijgt veel bezoekers tot zo'n 80.000. Een indrukwekkend aantal wat lof verdient en mensen, bedrijven, organisaties sportverenigingen samenbracht. Daarom ook jammer als zo'n evenement verdwijnt.



De gemeente Culemborg stelt jaarlijks 20.000 euro subsidie beschikbaar voor de organisatie en schrijft in een brief aan Culemborg Bijvoorbeeld van 31 maart dit jaar, hen altijd gezien te hebben als een mooi evenement in en voor onze stad. Toegankelijk voor iedereen, met een gevarieerd programma, en het te betreuren als zij zou stoppen. Dit als reactie op een brief van Culemborg Bijvoorbeeld eerder die maand aan de gemeente.



GroenLinks Culemborg wil graag van beide kanten horen hoe het zit; hoor en wederhoor.

Naast een prettig gesprek met twee bestuursleden van Culemborg Bijvoorbeeld afgelopen week, hebben wij daarom op donderdag 15 juli mondelinge vragen aan het college gesteld (kortgezegd):


> Wat heeft er volgens het college ervoor gezorgd dat Culemborg Bijvoorbeeld op deze manier zo treurig eindigt?

> Aan wie ligt dit?

> En hoe ziet het college de toekomst voor zich?



Hieronder geven wij een terugkoppeling weer van de antwoorden van het college, kijk vooral ook zelf de uitzending hier terug (vanaf min 11.50).

Het college geeft in reactie als eerste aan dat zij niet echt te spreken is over de wijze waarop het bestuur van Culemborg Bijvoorbeeld heeft gecommuniceerd met een open brief waarin ambtenaren worden aangesproken. Op de social media heeft het college bewust niet gereageerd, omdat dit onvermijdelijk tot online discussies zal leiden die tot nog toe niet echt vruchtbaar zijn gebleken.

Aan de andere kant leidt helemaal niet reageren tot allerlei verhalen. Het college is dan ook blij dat ze nu verantwoording kan afleggen in de openbaarheid met deze mondelinge vragen door GroenLinks.



Het college heeft grote waardering voor vrijwilligers op allerlei terreinen, en denkt ook graag mee met problemen als die ontstaan. Dat geldt ook voor evenementen, en het college behandelt iedereen zo veel mogelijk hetzelfde.

In de correspondentie met Culemborg Bijvoorbeeld heeft het college die waardering continue laten blijken, maar ook gezegd dat ze aan dezelfde voorwaarden moeten doen als iedere andere vrijwilligersorganisatie in Culemborg. Dat betekent dat bij structurele subsidie dat de aanvraag voor 1 april van het voorgaande jaar binnen moet zijn met een begroting en activiteitenplan en in het jaar na afloop een financiële verantwoording.

Culemborg Bijvoorbeeld heeft in het voorjaar van 2019 laten weten dat de huidige subsidie van 40.000 euro elke twee jaar, dat dit zou moeten worden verdubbeld en dat het evenement anders zou moeten stoppen.

Het college is daar niet in meegegaan, en wilde wel voor de editie van 2020 incidenteel 10.000 euro extra toekennen. Daarnaast aangeboden om als gemeente mee te denken met sponsoring door ondernemers en daarin contacten te leggen.



Op 14 april 2020 heeft Culemborg Bijvoorbeeld laten weten dat de editie 2020 niet doorgaat vanwege corona. Op 15 mei 2020 heeft het college gevraagd om een financiële verantwoording over 2019 op te sturen en die is op 11 juni ontvangen, maar was onvoldoende om de subsidie definitief vast te stellen. Op 20 oktober 2020 heeft de gemeente een subsidieaanvraag ontvangen voor 2021, maar zonder begroting en activiteitenplan, en een half jaar te laat. Toen heeft het college formeel een brief met afwijzing gestuurd, en tegelijkertijd aangeboden om in overleg te gaan. Het bestuur van Culemborg Bijvoorbeeld is hier niet op ingegaan en heeft de aanvraag voor 2021 toen teruggetrokken.



Op 16 februari heeft Culemborg Bijvoorbeeld opnieuw een aanvraag voor 2022 ingediend, op tijd alleen wederom zonder begroting en activiteitenplan. Het college heeft toen een brief gestuurd met daarin het verzoek om dit alsnog aan te leveren. Het bestuur van Culemborg Bijvoorbeeld heeft daar vervolgens op gereageerd dat ze deze informatie onmogelijk konden leveren en wederom gezegd dat ze ermee stoppen. Het college heeft opnieuw een brief teruggestuurd met het aanbod om hierover te spreken. Maar het bestuur van Culemborg Bijvoorbeeld heeft in plaats van het gesprek een open brief in de Culemborgse Courant geplaatst.



Het college heeft het bestuur van Culemborg Bijvoorbeeld hierop uitgenodigd om hier in persoon over te spreken.



Na deze beantwoording heeft GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon nog de vervolgvragen gesteld:

> Om de feiten (uitwisseling tussen gemeente en Culemborg Bijvoorbeeld, twee richtingen) nog op een rij te zetten en deze te delen met de gemeenteraad.

> Welke leerpunten het college ziet voor de toekomst? Omdat dit waardevolle initiatieven uit de stad zijn.



Het college zal na de zomer dit ‘feitenrelaas’ met de gemeenteraad delen. De les die het college ziet is vooral om naast helpen ook duidelijker te reageren als te leveren documenten die nodig zijn voor een subsidie vaker niet voldoen.



Onze conclusie

Voor GroenLinks Culemborg is klip en klaar na het gesprek met het bestuur van Culemborg Bijvoorbeeld en na de beantwoording door het college dat er twee hele andere belevingen zijn. Zowel als het gaat om rollen (de gemeente die ooit het evenement organiseerde en daarna vrijwilligers en van elkaar wat anders verwachten) en verantwoordelijkheden (met name de verantwoording door Culemborg Bijvoorbeeld die meerdere malen als onvoldoende werd beoordeeld door de gemeente) en dat de communicatie hierover stroef verliep. Het blijft jammer dat een evenement wat vele bezoekers trekt en een begrip is in Culemborg ten einde komt. Als GroenLinks hebben we onze waardering uitgesproken in het gesprek met de bestuurders van Culemborg Bijvoorbeeld voor de vrijwillige inzet meerdere jaren. En het zou mooi zijn als bestuur ingaat op de uitnodiging van het college voor een gesprek om in elk geval zaken uit te spreken. Wellicht is er na dit alles ook weer een kans dat er met nieuwe energie een evenement vanuit de stad kan opbloeien in wederzijds een fijne samenwerking. Want het budget blijft beschikbaar. Onze stad verdient het.