GroenLinks Culemborg vindt het belangrijk om naast:
> betaalbare woningen,
> aandacht voor goede participatie en communicatie met bewoners en ondernemers op Pavijen,
> en een groene ontwikkeling,
> werk te maken van een betere treinverbinding naar Utrecht: 6x per uur, waardoor het een metro-achtige verbinding wordt, en 's-Hertogenbosch: 4x per uur. Om ook straks fijn en snel met de trein te kunnen. De treinen zitten nu al regelmatig vol. De gemeenteraad steunde bijna unaniem ons voorstel om in te zetten op meer treinen!
Hieronder de inbreng van GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon bij het debat over de visie stationsomgeving:
We staan wellicht aan de vooravond van een grotere gebiedsontwikkeling dan we enkele jaren geleden in de Spoorzone hadden kunnen bedenken. Want in 2017 was nog de gedachte een Albert Heijn met stationsgebonden retail. 0 woningen. En nauwelijks verbinding met bedrijventerrein Pavijen.
Hoe anders zien we deze locatie nu voor ons. Als het Rijk, de provincie, NS, ProRail, de gemeente en haar ondernemers en inwoners de schouders eronder zetten wordt dit een heel nieuw, aantrekkelijk woon-werk-leefgebied. We willen die samenwerking en combinatie onderstrepen. Want bedrijvigheid is en blijft van toegevoegde waarde en juist in de combinatie met studenten en starters die we hier kunnen huisvesten zijn mooie combinaties te maken. Een creatieve hotspot van én voor de toekomst. De beelden die we al hebben gezien met veel groen, ruimte en een mix van woningbouw en aandacht voor doelgroepen die hard op zoek zijn naar een woning, daar worden we enthousiast van.
Er is een grote behoefte in Culemborg aan meer betaalbare en passende woningen. Ook vragen we opnieuw aandacht voor het invoeren straks van een zelfbewoningsplicht en voorrang voor Culemborgers óf met een sociaal, economische of historische binding met Culemborg. Want de druk op de woningmarkt is hoog, en neemt voorlopig alleen nog maar toe omdat het aantal personen per huishouden afneemt, we steeds ouder worden, en Culemborg natuurlijk de mooiste stad van het land is en waar je dus wilt wonen. Ook is er de vraag om meersoortige en vernieuwende woonvormen, en zeker ook kleinschaliger appartementen. Met deelmobiliteit en een station op steenworp afstand.
En dat station, dat is er al, en biedt als het aan GroenLinks Culemborg ligt straks 6x per uur een sprinterverbinding naar Utrecht, en 4x per uur naar 's-Hertogenbosch. Want de treinen zitten nu al regelmatig vol. Met forenzen en de vele scholieren die op en neer pendelen in deze regio. Ca. 8000 per dag en dat wordt natuurlijk met meer inwoners steeds meer. Alleen zien we nog niet in de plannen dat die toekomstbestendigheid is opgenomen. Wel zien we aandacht voor bredere perrons en een fiets- en voetgangerstunnel, maar nog niets over een hogere treincapaciteit met frequentere verbindingen die nodig zijn om fijn en snel met de trein te gaan.
> Hierom heeft GroenLinks samen met het CDA een amendement opgesteld en deze dienen we vanavond in, om er op in te zetten dat we niet alleen een toekomstbestendige 'stationshub' krijgen, maar ook toekomstbestendige treinverbindingen. Ons amendement is aangenomen!
Tot slot vragen we aandacht voor goede participatie en communicatie. Essentieel. In de eerste plaats met de bestaande inwoners en ondernemers in het gebied. Daar moet echt een tandje bij. Ook zien we kansen om juist die doelgroepen die straks in de Spoorzone willen wonen en werken te gaan betrekken om hun ideeën en wensen op te halen. Bijvoorbeeld door scholieren van Lek en Linge en KWC te vragen om met een profielwerkstuk of op een andere manier bij te dragen aan een wijk van, voor én door de toekomst.
> Het raadsvoorstel (zie agendapunt 6.1) is dus aangenomen. Het is natuurlijk hopen dat het Rijk straks een akkoord geeft met een Woningbouwimpuls. Einde van dit jaar, waarschijnlijk in november, komt de raad te spreken over de volgende stap in de stationsvisie en gaan we dieper in op onderdelen van het plan.