In de raad van 3 juni is een GroenLinks-motie unaniem aangenomen om regionaal prioriteit te geven aan het realiseren van zonnepanelen op daken met ondernemers en inwoners. Om te voorkomen dat vooral zon op land(bouwgrond) wordt gerealiseerd. Dit besloot de raad bij het aannemen van de Regionale Energie Strategie 1.0.
Een eerste reactie heeft GroenLinks Culemborg kunnen geven op het detailhandels- evenementen- en horecabeleid. Wat ons betreft mag er meer duidelijkheid komen over verduurzaming en over welke ontwikkelingen we juist willen stimuleren, passend bij Culemborg van vandaag en morgen.
lees meer..
Regio afstemming zon op dak
De inbreng van GroenLinks-raadslid Bas de Jong:
“GroenLinks is blij dat het is gelukt om na het concept RES een verdubbeling te bereiken met de regio. Wat GroenLinks betreft is de verdubbeling hard nodig, want telkenmale blijkt dat Nederland achterloopt op de rest van Europa. En wat we nu niet oppakken zullen we dan alsnog over een aantal jaren moeten inhalen.
Wel horen we bij onder andere de gemeente Buren dat men er nog niet echt over uit is of zij wel willen instemmen met deze ambitie. Dat is jammer omdat juist Buren sinds de concept RES wat ons betreft een been moest bij trekken.
Zoals we ook tijdens de commissiebehandeling hebben aangegeven vinden we dat de betrokkenheid en participatie van inwoners van Rivierenland in het vervolg van het RES en in de uitvoering geborgd moet worden. Niet alleen bij de uitwerking in concrete projecten is dit gewenst, maar ook in de doorvertaling regiobreed naar de uitvoering. Betrokkenheid op dat schaalniveau is lastig want staat verder weg van mensen. Wij hopen desalniettemin dat er toch manieren worden gevonden om die betrokkenheid en participatie te vergroten. Daar zijn ook diverse voorbeelden van in den lande."
GroenLinks heeft een motie ingediend, die unaniem is aangenomen. In deze motie vragen we voor regiobrede afstemming van het beleid om prioriteit te geven aan het realiseren van zonnepanelen op daken van ondernemers en particulieren. Meer prioriteit om te voorkomen dat vooral zon op land(bouwgrond) wordt gerealiseerd.
GroenLinks heeft volmondig met deze RES 1.0 ingestemd. Het is een belangrijke stap op weg naar verduurzaming van onze energievoorziening en kansen om lokaal daarin de participeren of initiatief in te nemen en wij zien uit naar het realiseren van de mooie plannen daarin.
Kernenergie
Tijdens de raadsvergadering heeft de VVD een motie in stemming gebracht naar aanleiding van een vraag vanuit de provincie Gelderland of Culemborg wil nadenken over locaties om kernenergie te realiseren. GroenLinks vind deze vraag niet aan de orde en heeft tegen deze motie gestemd, omdat dat nu niet aan de orde is. Niet voor Culemborg, niet voor Gelderland en ook niet landelijk. Overigens is de raad in meerderheid tegen deze motie.
Al sinds 1977 zijn er in Nederland drie locaties (Eemshaven, Maasvlakte en naast de huidige centrale in Borsele) beschikbaar voor initiatiefnemers om een vergunning aan te vragen voor de realisatie van een kerncentrale. In al die jaren heeft geen 1 partij zich gemeld. Dat komt omdat het simpelweg te duur is.
GroenLinks vind het voorbarig en ongewenst om daarom nu al te kijken naar alternatieve locaties. Dat is onzinnig als meer dan 40 jaar er geen initiatiefnemer een vergunning heeft aangevraagd. Daaruit blijkt eens te meer dat kernenergie op dit moment geen alternatief is. Elke oproep om een debat over kernenergie te starten zijn wat GroenLinks betreft om de huidige stappen voor wind en zon te vertragen en/of te frustreren.
Detailhandels- evenementen en horecabeleid
In het raadsprogramma is afgesproken om het detailhandels- evenementen- en horecabeleid te herzien. Dat ligt nu voor in de raad, waarbij de effecten van corona (tot nog toe) zijn meegenomen en hierom meer tijd is genomen.
GroenLinks heeft veel vragen gesteld. Om te beginnen of degene uit de stad die meegedacht hebben met deze drie onderwerpen, de ontwikkelde visies ook ontvangen hebben, en of ze weten dat dit onderwerp in de raad besproken wordt.
De nadruk ligt in de detailhandelsvisie op een compacte bruisende binnenstad door ondernemers in meer de buitenstraten of elders in Culemborg naar de binnenstad te verleiden en om leegstand of vrijkomende panden te transformeren naar bijvoorbeeld woningen. Dat klinkt goed.
Onze vraag hierbij is of je solitair gelegen winkels ook daadwerkelijk zo ver krijgt om naar het kerngebied (of aanloopgebied) te verplaatsen middels wat wordt voorgesteld het verhuisfonds en de matchmaker: is dit elders al succesvol gebleken?
Er wordt gesproken over uitbreiding van winkel(wijk)centrum Parijsch. De vraag die wij de raad en het college stellen is: willen we dit? Wat betekent dit voor de parkeerdruk die er al is, de hinder door vrachtverkeer en auto’s in de woonomgeving, en de al aanwezige roep uit de binnenstad om daar de focus op te hebben?
Om publiek naar de binnenstad te trekken heb je een gedifferentieerd aanbod nodig van winkels en horeca. Hoe kan de gemeente sturen op een meer gedifferentieerd aanbod in de binnenstad, en ook echte trekkers voor de binnenstad of juist een bepaald type winkels die Culemborg nog meer smoel en bekendheid geven?
Tot slot de aanzienlijke stationsdetailhandel kan een risico vormen voor de levendigheid in de binnenstad. GroenLinks heeft hier destijds bij de stationsontwikkeling en bij de beoogde verhuizing van de Albert Heijn naar dit gebied ook al op gewezen. Hoe stuurt de gemeente erop dat inwoners/bezoekers naar de binnenstad blijven gaan? En is het niet juist nú het moment om de stationsdetailhandel te verminderen en in plaats daarvan te richten op meer woningbouw in de Spoorzone, zoals deze week naar buiten gebracht? En hoe zit het eigenlijk met de adviescommissie voor het stationsgebied? Er staat vermeld dat zij er voor 10 jaar zijn, maar ook na deze 10 jaar wil je grip blijven houden op de functies die in het stationsgebied zich mogen vestigen.
De evenementenvisie is nog wat weinig concreet: welke evenementen passen bijvoorbeeld bij het DNA van de stad? Wat willen we als gemeente stimuleren, wat niet?
Ooit is bij de oprichting van het Cultuurfonds gezegd dat evenementen er mogelijk ook onder zouden komen vallen; is hier over nagedacht?
Hoe gaan ondernemers en musea bijv. nog meer aanhaken bij de kansen die evenementen bieden?
En voor ons belangrijk: verduurzaming mag steviger dan er nu staat. Bij nieuwe vergunningverlening evenementen zal er gevraagd worden naar verduurzaming: dit mag echt een tandje concreter: welke duurzame standaard zetten we neer, of waar werken we naar toe? Denk aan de Culemborg Blues die graag met statiegeldbekers aan de slag zou willen. Of het stimuleren van lokale en regionale (vegetarisch en veganistische) voeding, dat bezoekers met de trein, de fiets, te voet of de scootmobiel komen, of het aanleggen van stroompunten op veelgebruikte evenementenlocaties, waardoor minder aggregaten en transportbewegingen nodig zijn?
Bij de horecavisie hebben we gevraagd: wat zijn nu echt de concrete acties die voortkomen uit de horecavisie? Wat is er over 1 tot 4 jaar anders? Bijv. als het gaat om terrassen, sluitingstijden, gezamenlijke events, of de horeca een rol geven in verzorging van drank bij evenementen? Dit missen we.
Op donderdagavond 10 juni wordt de commissievergadering voortgezet. Dan zal het college onze vragen beantwoorden.