Nadrukkelijk is door de raad aangegeven lagere windmolens te willen.
In hun bericht laten Eneco en Vrijstad Windwinning weten de SDE-ronde (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie, een landelijke subsidie) van dit najaar niet meer te gaan halen. Hierdoor is de oorspronkelijke planning van raadsbehandeling rond de zomer van de baan.
GroenLinks Culemborg vindt deze vertraging aan de ene kant spijtig. Klimaatmaatregelen zijn urgent en we willen graag snel meer duurzame energie opwekken en wind hoort daar wat ons betreft zeker bij. Een energieneutraal Culemborg wordt anders onmogelijk, want enkel met zonnepanelen komen we er niet.
Tegelijkertijd willen wij een plan op de Culemborgse maat en dat kan rekenen op meer draagvlak in de Culemborgse samenleving. Hiervoor is belangrijk een borging dat inwoners kunnen participeren en de vruchten ervan kunnen plukken, en dat er maatregelen worden genomen en garanties komen om overlast en onaanvaardbare risico’s op gezondheidsschade (als gevolg van slagschaduw en geluidshinder) te voorkomen.
Het college geeft aan dat zodra de initiatiefnemers met een bijgesteld plan komen en een aangepaste aanvraag voor een Omgevingsvergunning indienen, er een nieuw stappenplan aan de raad wordt voorgelegd. Intussen worden verdere acties ondernomen om inwoners bij de dilemma's rond de energietransitie en de duurzame opwek van energie te betrekken. Dat vinden we heel goed.
Wat GroenLinks Culemborg betreft betekent uitstel van nieuwe windmolens geen afstel, maar komt er een plan waarmee Culemborg haar duurzame aandeel levert en dat ingaat op de geuite zorgen in de samenleving, zoals ook verwoord door de gemeenteraad.