Culemborg wil energieneutraal zijn in 2040 en uiteindelijk klimaatneutraal. Dit heeft de gehele gemeenteraad onderstreept. Net als veel andere gemeenten in Nederland en in de regio Rivierenland. De Regionale Energie Strategie (RES) kan ons helpen om onze eigen doelstelling en die van de regio Rivierenland te realiseren. Op dinsdagavond 6 april is de raad een voorstel gedaan voor de bijdrage die Culemborg kan en wil leveren aan de RES Rivierenland. De fractie van GroenLinks kan met dit bod van harte instemmen, maar heeft hierin dus een aanscherping gemaakt door werk te willen maken van een versnelling van zon op dak. Je hoort vaak ‘liever een paneel op dak dan een paneel in de wei of een windmolen in het buitengebied’. Tegelijkertijd met alleen zon op dak komen we er niet, dus zon op land en wind blijven in onze optiek nodig.
De landelijke politiek is bezig met juridische instrumenten om zon op dak meer afdwingbaar te maken. Tot die tijd zullen we ons moeten richten op de mogelijkheden die we lokaal hebben. We vragen daarom in de nog op te stellen Zonnevisie een groter inzet op zon op dak door in overleg te treden met ondernemers, inwoners en organisaties in Culemborg. Zodat we stappen zetten bijvoorbeeld met ondernemers op Pavijen en gezamenlijk aan de slag gaan.
GroenLinks-raadslid Bas de Jong licht toe:
“In de berichtgeving over de klimaatcrisis wordt duidelijk dat de negatieve effecten van klimaatverandering in sneller tempo op ons afkomen. We zien het ook om ons heen gebeuren met toenemende droogtes en heviger regenval. Recent kwam het bericht vanuit het KNMI dat we mogelijk al binnen 9 jaar te maken krijgen met een temperatuurverhoging van 1,5 graden. De fractie van GroenLinks maakt zich hier grote zorgen over. Daarnaast blijkt dat we onze doelstellingen landelijk en lokaal niet halen. Alle hens aan dek en full on dus!
Maar vreemd genoeg zien we lokaal dat fracties onze eigen inzet en onze bijdrage in de regio naar beneden willen bijstellen. Vaak beargumenteerd met dat andere gemeenten meer moeten doen, dat we de door ons veroorzaakte milieubelasting moeten afkopen door aandelen te kopen in een windpark op zee of door het plaatsen van zonnepanelen ver weg. Natuurlijk moeten we kijken naar wat zinvol is en een Culemborgse maat. Dat doen we ook. Maar we zien dat de vinger die wijst naar andere gemeenten alleen maar dikker worden naarmate we dichter komen bij het nemen van besluiten voor maatregelen en diezelfde vinger wordt vanuit andere gemeenten naar ons gericht en van provincie naar provincie en van land naar land.
Ondertussen is Culemborg helemaal niet de koploper in Rivierenland en is het huidige bod in lijn met ons eigen verbruik. En dat is voor GroenLinks maatgevend. De inzet is energieneutraal te zijn voor ons eigen verbruik, als het kan zo onafhankelijk mogelijk van anderen om daarin te voorzien, waardoor we de baten ook lokaal kunnen inzetten. In investeringen voor nieuwe natuur en meer biodiversiteit, en in aanjagen van nieuwe duurzame energieprojecten. Niet blijven hangen in wat anderen kunnen of moeten, maar te kijken wat we zelf kunnen. Als iedereen naar elkaar blijft wijzen gebeurt er niets, als er 1 een stap zet is er resultaat. Hup voor ook meer zon op dak."
> Bekijk de unaniem aangenomen motie die GroenLinks met het CDA en CvN heeft ingediend: Met de stad versnellen van m2 zon op dak in Culemborg.