Alle vijfentwintig moties en amendementen die door fracties bij de vaststelling van de Voorjaars- en Kadernota op 9 juli werden ingediend verwezen op de een of andere manier naar de economische recessie. Het college zelf had aan de Kadernota de alarmerende titel De last van de economische crisis meegegeven, maar wilde intussen wel “de uitgaven in stand houden” en “zonder nieuwe tegenvallers alle voorgenomen plannen realiseren”; ja zelfs bestaand beleid “intensiveren”.

GroenLinks steunde dan ook amendementen waarin het intensiveren van bestaand beleid en uitbreidingen in de ambtelijke formatie en enkele nieuwe uitgaven werden geschrapt.

GroenLinks wil dat een nieuw college na de verkiezingen in 2010 niet nu al beperkingen krijgt opgelegd in het maken van eigen keuzes. Een GroenLinks-amendement om geen  nieuw beleid als kader voor de meerjarenbegroting te schrappen werd verworpen ten gunste van een minder ver gaand SP amendement dat beperkte ruimte voor nieuw beleid voorstond.

De fractie stemde tegen een verlaging van ICT budgetten omdat de consequenties daarvan eerst in beeld gebracht zouden moeten zijn.

Ook kon GroenLinks zich vinden in een motie om niet op voorhand akkoord te gaan met het met 5% verminderen van stortingen in de reserves.  Alleen concrete voorstellen willen en kunnen we beoordelen.

Door steun van GroenLinks en PvdA  kreeg een motie van de SP waarin het college werd verzocht om bij de begroting het reële totaalbudget waarop bezuinigd moet worden (“globaal 1,3 mio”) als vertrekpunt te nemen, een meerderheid.

D66 wilde een kerntakendiscussie en kreeg daarvoor steun. Het is natuurlijk altijd zinvol om op gezette tijden op een rij te zetten wat je als gemeente moet, kunt en wilt doen en wat niet. Ook een motie om opnieuw te bekijken aan welke bouwprojecten we prioriteit moeten geven en welke kunnen worden uitgesteld, haalde het. Wel zullen, wat GroenLinks betreft, eerst de consequenties  in beeld gebracht moeten worden.

Uitstel van het aanstellen van een functionaris die in Culemborg moet gaan werken aan een strakkere en persoonsgerichte aanpak van zwaardere probleemjongeren leek GroenLinks niet wenselijk. Een amendement van de PvdA van die strekking kreeg wel een meerderheid in de raad, maar GroenLinks stemde tegen.

Een motie van de PvdA (gesteund door SP en daarmee aangenomen)  over “fasering” van de verbouw van Stadhuis en bouw van een nieuwe raadszaal  kreeg niet de steun van de fractie van GroenLinks, maar kreeg wel een meerderheid. Een vreemde gang van zaken, want strijdig met de VVD/SP-motie die eerder die avond bij de Voorjaarsnota was aangenomen. Daarin werd het college opgedragen vooralsnog geen uitvoering te geven aan variant 4 (=stadhuis inclusief nieuwe aanbouw voor raadszaal) en de beslissing daarover pas aan de raad voor te leggen als er beter zicht is op de financiële gevolgen voor de gemeente van de huidige economische teruggang. In lijn met eerdere debatten en ingenomen standpunten had GroenLinks al  voor deze motie gestemd. GroenLinks ziet andere en goedkopere oplossingen voor een ruimte waar raadsvergaderingen in gehouden kunnen worden.