Met plezier ziet GroenLinks dat college en gemeenteraad meer en meer de samenleving uitnodigend tegemoet treden. Op social media wordt actief gereageerd op vragen, opmerkingen en uitnodigingen van inwoners. Volgende week is er een avond waar Culemborgers welkom zijn om te vertellen over hun ervaringen met Wmo en jeugdhulp. In de Bloemenbuurt is een energiebesparingsproject opgestart. De gemeente participeert in een biomassacoöperatie en de windvisie gaat opgesteld worden samen met de stad.
College en raad bepalen lang niet alles meer zelf. Ook hoe we tegen wonen en woningbouw aankijken doen we met experts en met inwoners. In de op te stellen woonvisie kunnen we er niet omheen om in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen. In Culemborg komen al jaren mensen wonen die via UNHCR-vluchtelingenkampen zijn uitgenodigd. Maar de actualiteit leert ons dat we een grotere opgave krijgen om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten. Daarom moet er iets extra’s gebeuren, ook voor woningzoekenden uit Culemborg zelf.
GroenLinks wil dat nieuwkomers in Culemborg naast ons hun plek vinden in wederzijdse acceptatie en respect. Wie zich welkom voelt integreert sneller. Een compliment daarom aan al die vrijwilligers die daaraan hun bijdrage leveren.
Moties en amendementen
In de moties en amendementen waarvoor GroenLinks het initiatief heeft genomen, sluiten wij aan bij het motto van deze begroting ‘Uitvoeren en regie voeren met ambitie’. Als sociale partij met een groen hart focust GroenLinks op milieu, armoede en de veranderingen in het Sociaal Domein.
Milieu
Met onze ambities om een klimaatneutrale gemeente te worden liggen er kansen voor het grijpen. Zo valt er bij bedrijven nog veel winst te behalen met maatregelen om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te beperken en die zelfs binnen twee jaar terugverdiend zijn.
Armoede
In 2012 was er raadsbreed consensus dat kinderen van ouders met een minimum inkomen hun zwemdiploma moesten kunnen halen. GroenLinks kwam erachter dat de gevonden financiële oplossing van destijds in de praktijk niet meer volledig wordt uitgevoerd. Dat willen we met onmiddellijke ingang repareren. In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat we niet bezuinigen op minima. Teksten in de begroting die die suggestie wekken, willen we daarom schrappen. Laten we sowieso eens kijken hoe ons minimabeleid in de praktijk uitpakt. Aan de hand van een minima effectrapportage wil GroenLinks daar voor verschillende situaties en huishoudens inzicht in krijgen.
Sociaal Domein
Voor 2015 en 2016 hebben we een fantastisch Beleidsplan Wmo en Jeugd vastgesteld. Op alle fronten wordt hard gewerkt aan de uitvoering ervan. In dat plan heeft de raad ook vastgelegd hoe ze de resultaten wil monitoren. Wij wreven dan ook onze ogen uit toen we in de begroting lazen dat er “geen zinvolle indicatoren te benoemen zijn die iets zeggen over het behalen van het doel”. Er ligt een motie op tafel om dit recht te trekken, want we nemen onszelf als raad niet serieus als we laten lopen wat we nog niet zo lang geleden zelf besloten hebben.