In een recent artikel op De Correspondent deelt Amir, senior adviseur bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zijn verhaal over opgroeien in armoede. Hij confronteert beleidsmakers met een pijnlijke realiteit, het gebrek aan inlevingsvermogen en ervaringskennis. Dit is de kern van het probleem. 

In een land als Nederland, en zeker in een rijke gemeente als Culemborg, mag armoede niet bestaan. Toch is het een harde realiteit dat zelfs hier mensen, waaronder veel kinderen, dagelijks strijden om rond te komen. Amir laat zien hoe groot de kloof is tussen theorie en praktijk. Zijn boodschap is simpel: zolang er kinderen in armoede leven, hebben we gefaald. 

Het armoedebeleid in Culemborg, hoewel goedbedoeld en gebaseerd op analyses van Nibud, schiet tekort. Ja, het biedt hulp aan velen, maar het vangt niet iedereen op. De armoedeval blijft een sluipend gevaar, mensen die net iets meer verdienen verliezen plots de ondersteuning die ze nodig hebben om echt vooruit te komen. Dit is geen succes, maar een symptoom van een systeem dat tekortschiet. 

Laten we eerlijk zijn: elk kind dat in armoede leeft, is een schandvlek op ons beleid. We moeten niet streven naar minder armoede dan vorig jaar, maar naar géén armoede. Onze maatstaf moet zijn: nul kinderen in armoede, nul volwassenen die niet weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. Alles minder dan dat is een mislukking. 

Het is tijd voor een radicale omslag in ons denken en doen. Geen halfslachtige maatregelen, maar een beleid dat mensen echt uit de armoede trekt. Dit vraagt om moed, om creativiteit, en om de wil om werkelijk iedereen mee te laten doen. Daarom is een verschuiving in onze benadering van armoedebestrijding cruciaal. We moeten ervaringsdeskundigen actief betrekken bij het beleidsproces en zorgen voor een empathischer, realistischer aanpak. Alleen zo kunnen we voorkomen dat ons beleid beperkt blijft tot goedbedoelde maar ineffectieve maatregelen. Culemborg verdient beter, en met de juiste aanpassingen kunnen we zorgen voor een beleid dat echt verschil maakt in het leven van onze inwoners.

Stadsbijeenkomst 31 augustus 2024

Op zaterdagmiddag 31 augustus organiseren de lokale afdelingen van GroenLinks en PvdA een openbare stadsbijeenkomst over de thema’s gezonde, schone en veilige leefomgeving, armoede en democratie. Tweede Kamerlid Esmah Lahlah zal als speciale gast de middag aftrappen met haar beschouwing op de bovengenoemde thema’s. Vervolgens zoomen we in op wat er speelt in Culemborg. Hoe zorgen we in Culemborg voor een schone en gezonde leefomgeving? Wat is nodig in de strijd tegen armoede in onze stad? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee doet/telt?

Mis deze kans niet om mee te praten en je stem te laten horen! Alle inwoners van Culemborg zijn op 31 augustus vanaf 13:30 uur van harte welkom in de Gelderlandfabriek. Aanmelden wordt wel gewaardeerd maar is niet noodzakelijk: culemborg.groenlinks.nl/Stadsbijeenkomst.