Ook heeft de burgemeester positief op onze vraag gereageerd om te kijken of we als Culemborg aandacht kunnen besteden aan Keti Koti; een jaarlijks terugkerende feestdag op 1 juli waarop wordt herdacht en gevierd dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en het Nederlands Caribisch gebied. In elk geval zal de burgemeester met Voet van Oudheusden in gesprek gaan over welke relatie Culemborg heeft tot dit verleden, en daarover de raad informeren.
Onze ingediende moties:
> Om het skatepark in Culemborg te verbeteren samen met jongeren is (gewijzigd) aangenomen. Hiermee geeft de gemeenteraad duidelijk aan de energie vanuit de stad, van deze jongeren, de ruimte te willen bieden. En om serieus te kijken bij de begroting in het najaar voor een bijdrage vanuit de gemeente naast crowdfunding en sponsoring vanuit de groep zelf. Het college gaat nu met de jongeren en het jongerenwerk van Elk Welzijn aan de slag.
> Om gelden voor onderwijsachterstand integraal gebruiken om kansengelijkheid te bevorderen is aangenomen. Het college ziet de motie als steun in de rug in de samenwerking die nog meer en beter wordt aangegaan met onderwijs- en zorgpartners. Deze motie hadden we samen met D66 en CvN ingediend.
> Voor een extra investering in meer groen in de binnenstad hebben we samen met D66 als mede-indiener aangehouden na een toezegging van het college dat er bij het regieplan binnenstad, dat na de zomer met de gemeenteraad wordt besproken, er een ambitieus plan voor meer groen in de binnenstad komt. Dan kunnen we als gemeenteraad nog bijsturen als we vinden dat er meer budget nodig is.
Ook hebben we voor twee moties van andere partijen gestemd:
> Om het aantal rookvrije sportlocaties te verdubbelen van het CDA en waar GroenLinks, CvN en SP aan hebben meegewerkt en meeondertekend. Deze is aangenomen.
> Vergroten van het succes voor de wijkaanpak van de PvdA heeft GroenLinks gesteund en is aangenomen. Het college wordt hiermee opgeroepen om nog zichtbaarder te maken voor bewoners en gemeenteraad wie-wat-waarom doet in het vergroten van de leefbaarheid en kansen voor en met de wijk Schoolhof en wat de voortgang hierop is.
Hieronder de Algemene Beschouwingen van GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon:
De bespreking van de Kadernota begin ik met de Culemborgse Pim. Een jongere die graag skate. En die bij wil dragen aan een duidelijke verbetering van het huidige toch wat suffe en slecht onderhouden skatepark aan de Otto van Reesweg richting de Kanonnenpoort. Hij hoopt al bijna een jaar dat de handen van de Culemborgse politiek een keer op elkaar gaan voor een investering om ook sponsoren aangehaakt te krijgen of een crowdfunding te starten, zodat alle jeugd in Culemborg van het skatepark kan genieten. Inmiddels is ook het jongerenwerk van Elk Welzijn betrokken en zij zijn zeer positief om het skatepark met jongeren aan te pakken. Als middel om jongeren ook nog meer betrokken te laten zijn bij de gemeente en hun eigen omgeving. Hoe mooi is dat!
De vraag aan ons als gemeenteraad is: willen we die energie uit de stad benutten en omzetten in daden? Of blijven we ons verschuilen achter, ja maar… iets anders is ook belangrijk, ik heb een beter idee, daar hebben we toch geen geld voor, eerst nog uitzoeken, etc.
Als het aan GroenLinks ligt niet. We zijn er voor de samenleving en staan positief ten opzichte van initiatieven die bijdragen aan het leefbaarder maken van onze stad. Het gezonder maken, sportiever maken, groener maken, socialer maken, met meer verbinding tussen bewoners. Dat alles komt samen in zo’n initiatief.
De eerste reactie vanuit de gemeente op de jongeren was: we hebben nu geen geld. We gaan al twee speeltuinen aanleggen. Het laatste is hartstikke mooi natuurlijk, maar laten we zo’n initiatief dan liggen? Waarom? Is er dan echt geen budget te vinden? Hoe voeren wij als raad en college het gesprek hierover?
Daarom zullen wij een motie indienen om er te zijn voor Pim, voor de Culemborgse jeugd en breder; voor initiatieven uit de stad.
Als tweede wil GroenLinks vandaag stilstaan bij het effect van de coronacrisis, specifiek op sommige kinderen en gezinnen. Want veel dingen zijn zichtbaar geworden, en ook vergroot. Zoals onderwijsachterstanden die met name opgelopen zijn in gezinssituaties waar men krap is gehuisvest wat zorgt voor meer stress, waar taalachterstanden een barrière vormen voor thuisonderwijs, de digitale tools ontbreken om volwaardig mee te kunnen doen of ouders die moeilijk kunnen thuiswerken omdat dit niet gaat met hun werk.
De Rijksoverheid onderkent dit probleem en komt met extra financiering voor onderwijsinstellingen en de gemeente. GroenLinks wil samen met D66 en CvN deze impuls zo inzetten dat naast de ontstane leerachterstanden er aandacht is voor het verbeteren van de kansengelijkheid voor kinderen in de volle breedte. Zodat we duurzaam effect bereiken. Daar gaat onze motie over.
Ook vragen we opnieuw naar de voortgang op de Praktijkondersteuner Jeugd die gaat helpen om de juiste kennis dichtbij aan te bieden, bij de huisarts, in contact met de wijkteams, met laagdrempelige ondersteuning, gericht op preventie en als dat nodig is doorverwijzing naar passende hulp. We zijn benieuwd hoe het hiermee staat?
Als derde blijven we ons inzetten voor een groene en duurzame toekomst. De politiek kan hier het verschil in maken, een voorbeeld geven en een stip op de horizon zetten. De kadernota geeft aan wat voor stappen ook hierop ondernomen worden. Door inzet op energiebesparing, vooral meer zon op dak, met aandacht voor het aardgasvrij maken van woningen en als het aan ons ligt ook windmolens met meer draagvlak, wat past bij de Culemborgse maat. We hebben hierin een verantwoordelijkheid. Want we kunnen wegkijken en uitstellen, maar ook deze week verschenen alarmerende berichten van het IPCC dat de klimaatopwarming hard doorgaat. Onze kinderen en kleinkinderen gaan ons daarop aanspreken, en terecht.
Ook het vergroenen heeft onze volle aandacht. Culemborg heeft een groen hart dat klopt, maar nog meer mag kloppen in het centrum. Na de zomer spreken we over ruimtelijke aanpassingen in de binnenstad zoals op Het Jach en Het Hof. Dit moment wil GroenLinks samen met D66 aangrijpen om als raad op dat moment te kunnen kiezen voor investeringen in het verder vergroenen van onze binnenstad. Naar ons idee is dit hard nodig en doet dat ook recht aan wat inwoners, ondernemers en organisaties al eerder hebben aangegeven bij de binnenstadsvisie en het groen- en biodiversiteitsplan. Groen is goed voor het verblijfs- en ondernemersklimaat, de leefbaarheid en het tegengaan van hittestress. We hebben hier een motie voor.
Als vierde en tot slot staan we voor een inclusieve samenleving. Culemborg is een Regenboogstad met een Regenboogagenda, we gaan meer samenwerken met- en aan- Culemborg Toegankelijk en blijven altijd mogelijkheden zoeken om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt. Op 1 juli vieren we Keti Koti; een jaarlijks terugkerende feestdag waarop wordt herdacht en gevierd dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en het Nederlands Caribisch gebied. Onze vraag aan het college is of we hier komend jaar als Culemborg ook aandacht aan gaan besteden? Ziet het college kans om dit onderwerp te bespreken met organisaties en inwoners in de stad en ons over de uitkomsten te informeren?
GroenLinks Culemborg is er voor de Culemborgse generaties van vandaag én morgen. Voor een sterke sociale basis, het aanpakken van schulden, ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen want iedereen telt mee, om meer betaalbare woningen te creëren o.a. in de Spoorzone, en dat we positief en samen met de stad stappen zetten om de biodiversiteits- en klimaatcrisis te lijf te gaan.
We luisteren, we fixen het, elke dag weer.