Keuzes bleken eigenlijk al gemaakt. Hier en daar werd door aanwezigen zelfs gesproken over ‘een toneelstukje’. Het was op 8 maart bij de eerste bijeenkomt voor de vorming van een nieuw college al gauw duidelijk dat de VVD verder wil met alleen D'66 en CDA. Anke Pin gaf toe al in november vorig jaar bewust te hebben gekozen voor drie wethouders (en niet 3 fte, wat ruimte zou geven aan vier wethouders).

Soms schemerde door dat het misschien verstandiger zou zijn de komende jaren met een college de kar te trekken dat op een bredere steun van de raad kan rekenen maar het 'gevoel' snel te kunnen schakelen met de huidige wethouders van CDA en D66, overheerste. Alternatieven werden niet serieus gewogen. De afkeer om met de PvdA verder te gaan was duidelijk zichtbaar. Met GroenLinks en PvdA een breed college te vormen bleek geen optie. In tegenstelling tot de inbreng van de GroenLinks onderhandelaars werd er in het geheel niet gekeken naar de punten waar we elkaar wel zouden kunnen vinden en waar compromissen te sluiten waren.

Zonder de belangrijke thema’s te noemen waar de vorige coalitie heeft gefaald (integratie- en milieubeleid, brede school oost en veiligheidsbeleid) of waar GroenLinks zich niet in heeft kunnen vinden (verkeer, raadzaal, jongerenvoorzieningen) stelde D66 dat de afgelopen vier jaar oppositie en coalitie het best vaak eens waren geweest. Dan zou een ‘smal’ college niet zoveel uitmaken en slagvaardiger kunnen werken.

De formateur heeft ook de partijen die niet mee mogen besturen uitgenodigd hun inbreng te leveren voor een coalitieakkoord. De onderhandelingsgroep van GroenLinks heeft besloten daar niet aan mee te werken. Wat we willen bereiken staat in ons verkiezingsprogramma. Als de drie partijen zo goed weten waar de verschillen liggen, dan weten ze ook wat GroenLinks belangrijk vindt. Tijdens de bijeenkomst hebben we dat bovendien allemaal nog een keer expliciet benoemd: de economische crisis, gevoelens van onveiligheid, zorgen om milieu en klimaat, ontevredenheid van burgers over optreden en communicatie van de overheid, bezuinigingen, onderwijs, integratie, veiligheid. Nóg een vergadersessie is daar niet voor nodig.

GroenLinks is van mening dat deze belangrijke thema’s draagvlak vereisen. Om die reden kiezen wij voor een brede coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Mochten VVD, CDA en D66 er niet uit uitkomen, dan blijft GroenLinks beschikbaar voor deelname aan een college en bereid op gelijkwaardige basis te praten.