Met het instellen van een extra OZB-verhoging voor niet-woningen, wordt het ook in Culemborg mogelijk een Ondernemersfonds in het leven te roepen. Een raadsmeerderheid van GroenLinks, PvdA en VVD maakte dit op 13 december mogelijk. GroenLinks vindt zo’n fonds nodig, want aan de inspanningen om winkelgebieden en bedrijventerrein aantrekkelijk te maken betalen veel bedrijven niet mee, terwijl ze er wel van profiteren. De Culemborgse ondernemers zijn zeer verdeeld omdat niet iedereen denkt in gelijke mate van het fonds te kunnen profiteren. GroenLinks heeft met een amendement en een motie het voorstel van het college verbeterd.

 

Een Ondernemersfonds is een pot geld ‘voor en door ondernemers’ die bedoeld is om gezamenlijke activiteiten te financieren en het ondernemersklimaat te verbeteren. Na drie jaar Culemborgse onenigheid tussen voor- en tegenstanders van Reclamebelasting, het instellen van een Bedrijven Investerings Zone en, uiteindelijk, het Ondernemersfonds op basis van een OZB-verhoging, heeft de gemeenteraad lef getoond en de knoop doorgehakt. Dat ging niet zonder slag of stoot, omdat verscheidene ondernemers (vooral op Pavijen) het instrument van OZB-verhoging niet geschikt achten of omdat ze niet aan collectieve activiteiten willen meebetalen. Door het gebrek aan draagvlak bij ondernemers stemden CDA, CU, SP en D66 tegen het voorstel. Door een bijzondere meerderheid van VVD, PvdA en GroenLinks werd het voorstel toch aangenomen. De collegepartijen stemden dus verdeeld en vooral de VVD lag onder vuur. Voor GroenLinks gaf de doorslag dat de ondernemers niet met een alternatief kwamen en dat er na zoveel jaar discussie eindelijk eens een knoop moet worden doorgehakt om gezamenlijke investeringen in de binnenstad, in andere winkelgebieden, in het buitengebied of op Pavijen mogelijk te maken. Het ondernemersfonds wordt beheerd door de ondernemers zelf via een nieuw op te richten stichting. Gemeentelijke taken zullen niet uit het fonds gefinancierd worden.

Twee noodzakelijke verbetervoorstellen van GroenLinks zijn door de raad aangenomen. Het eerste was een amendement waarmee de voorwaarden voor de bestedingsdoelen uit het Ondernemersfonds worden vastgelegd. Tussen gemeente en Ondernemersfonds gaat namelijk een subsidierelatie ontstaan. Normaal stelt de raad het beleid vast waarbinnen subsidie gegeven kan worden. In het collegevoorstel ontbrak dat. GroenLinks vindt dat er voor een Ondernemersfonds geen uitzondering gemaakt kan worden. Dat betekent dat nu alleen projecten in aanmerking zullen komen die gericht zijn op het collectief belang van ondernemers en inwoners en stimulering van een aantrekkelijk ondernemersklimaat.

Het tweede verbetervoorstel was een motie die tegemoet wilde komen aan de bezwaren van ondernemers die bang zijn geen invloed te kunnen uitoefenen op de besteding van het Ondernemersfonds, maar er wel aan mee moeten betalen. Het Ondernemersfonds moet nu zo worden ingericht dat het hebben van invloed, de mogelijkheid tot participatie door ondernemers en de transparantie zo groot mogelijk zijn.