Aan bod kwamen onder meer:

De Culemborgse 60 dagen challenge voor een betere fysieke en mentale gezondheid. Niet alleen opdrukken, maar tegelijkertijd samen de taal beter leren. Thuis deden we gewoon even mee met een Squat en een Jumping Jack. Met hulp van presentator Roscoe Josefzoon.

Stichting JobHulp Culemborg die mensen begeleidt naar werk en meedoen, bijv met sollicitatietrainingen en kijken welk werk het beste past! Wordt ook Jobhulpmaatje óf meld je aan voor begeleiding.

Culemborgers helpen elkaar. Gestart vanuit initiatief om eenzaamheid tegen te gaan en mensen te helpen door deze coronatijd. Ondertussen ook verbreed naar acties met Sinterklaas en Kerst en nu bezig met een actie voor zorgverleners als bedankje voor wat zij het afgelopen jaar gedaan hebben.

De Buurtmoestuin ontstaan vanuit maatschappelijke betrokkenheid, groene vingers en gezelligheid. Vorig jaar gestart als idee van Elk Welzijn. Gewoon begonnen met spitten, zaaien, oogsten en poten. Allerlei tips gekregen en doel is zoveel mogelijk groenten! Opbrengst gaat naar maatschappelijke doelen, zoals naar de Voedselbank.

Het Roze Netwerk. Er zouden wel 1200 ‘roze mensen’ in Culemborg zijn en initiatiefnemers waren verbaast dat er geen ontmoetingsplek is voor mensen die LHBTIQ zijn. Samen naar de film, wandelen, wandelen en voor elkaar te zorgen indien nodig. Een oproepje in de Culemborgse Courant vorig jaar leverde in de tuin van de oud katholieke kerk 30 mensen op. Zij gaan nu verder pratend, kokend en met allerlei initiatieven! Iedere 2e zaterdag in de maand bijeen, sluit je aan.

In de pauze kregen we een heerlijk verrassingsmenu van Soepje Desiree & Van tafels Culemborg met een toetje van Zorgboerderij De Witte Schuur.

En als smaakmaker muziek van DJ Rick Snel!

Daarna verder met

Stichting Present. Die praktisch en sociaal combineert met bellen, klussen, tuinieren en ook graag bloesemwandelingen zouden organiseren zodra het kan.

Weerbaar Opvoeden. Coördinatie ligt bij Elk Welzijn. Moeders steunen elkaar met daarbij een pedagogisch onderwijs deskundige. Een van de onderwerpen is bijv hoe geef je het mooiste mee van twee culturen? En het werken aan vertrouwen in de opvoeding.

Hart van Voorkoop. Met een groot leeg terrein door sloop van een sporthal en school kwam er ruimte en een idee met de buurt voor een tijdelijk groen hart in de wijk Voorkoop. Met veel energie zijn bewoners hier regelmatig aan de slag en is het gaan leven.

Het Reizende Wandkleed is ontstaan in 2018 om op verschillende plekken in Culemborg te zitten en mee te helpen borduren aan het wandkleed voor de stad. Als cadeau aan de jarige stad. Zo geschiedde. Fantastisch!

Olga's atelier ontstond hieruit voort. Een vaste plek om mee te helpen met het maken van tassen, kussens en meer. Veelal door hergebruik. Doe vooral mee.

Hierna kwam de Culemborgse vlag in het jaar van 75 jaar vrijheid. Door corona hebben we dit allemaal meer in stilte gevierd en door dit initiatief toch verbonden met het maken van een prachtige vlag waarbij veel mensen een stukje stof hebben aangeleverd.

Na deze presentaties zijn we in groepjes (onze GroenLinks-raadsleden Mischa Peters & Tim de Kroon waren erbij) in gesprek gegaan met Culemborgse vrijwilligers bijv. actief bij het toeristisch informatiepunt (TIP), het Elisabeth hof, een club voor modelspoor en een buurtverzorger van schapen in de Bosboomgaard die ook graag meer bijen wil laten zoemen.

Kortom, weer gezien en gehoord wat een geweldig aantal indrukwekkende initiatieven Culemborg rijk is!

Dank jullie wel! Zeer terecht zijn jullie vanavond in het -tje gezet.

Mooi gevangen in deze tekening door Rooske Eerden.