Op de zevende editie van de uitreiking van het Culemborgse Groen Lintje zijn er twee lintjes uitgereikt: een voor bijzondere inzet voor natuur en milieu en een voor bijzondere inzet op het terrein van de zorg. De eer viel te beurt aan Ilonka Pulles en Dirkje Jansen

Dit jaar vroegen we niet alleen om mensen, organisaties of bedrijven te nomineren die zich in zetten voor natuur of milieu, maar ook mensen te nomineren die zich “op een bijzondere manier inzetten op het terrein van de zorg”.

Deze nieuwe dimensie aan het Groen Lintje heeft ook te maken met het feit dat gemeenten op sociaal terrein veel meer verantwoordelijkheden hebben voor hun inwoners: zorg, jeugd, werk, inkomen en – meer in het algemeen – het welbevinden van mensen.

In het beginselprogramma uit 1992 toen de nieuwe politieke partij GroenLinks werd opgericht werden ‘groen’ en ‘links’ al uitdrukkelijk met elkaar verbonden. ‘Links’ stond toen - en nu nog steeds - voor ‘sociale vrijheid’; dat wil zeggen: “de gelijke kans voor ieder individu om zich te kunnen ontplooien, zonder dat de vrijheid van anderen en toekomstige generaties wordt aangetast”. 

Samengevat betekent dat dat GroenLinks een duurzame politiek voorstaat op alle terreinen van het leven. Oplossingen waar wij achter staan hebben altijd te maken met gevolgen op de lange termijn voor mens en omgeving. Een duwtje of regelgeving vanuit de overheid is soms zeker noodzakelijk. Maar oplossingen die voortkomen uit initiatieven van inwoners zelf, die zijn veel waardevoller.

Ilonka Pulles en Dirkje Jansen zijn van die Culemborgers die niet kletsen maar doen.

Ilonka werkte aanvankelijk in de ‘gewone’ buitenschoolse opvang, maar besloot iets te doen met haar overtuiging dat het anders kon. Zij richtte Ons Kindercentrum op waar zij voor de generatie van de toekomst creativiteit, natuur en duurzaamheid consequent in de praktijk brengt. Ons Kindercentrum is een van de organisaties die gebruik maken van Kinderboerderij De Heuvel, dat daardoor vanwege de bezuinigingen niet hoeft te sluiten. Ilonka is een van de initiatiefnemers van het Kledingruil Café en het Culemborgse Repair Café en zij was betrokken bij het weer in gebruik nemen van de waterpomp op de Varkensmarkt. Ilonka is een vrouw die zowel in haar professionele als in haar vrijwilligerswerk in alle opzichten ‘groen’ bezig is voor Culemborg.

Dirkje is het boegbeeld van de Voedselgroep. De Voedselgroep, dat zijn vrijwilligers die stadgenoten ‘gewoon’ helpen. En dan gaat het om Culemborgers die zo’n laag inkomen hebben dat je er niet fatsoenlijk van kunt eten. Een groep die net buiten de boot van de reguliere Voedselbank valt.

Dirkje verkeerde zelf in zo’n situatie. Zij bleef niet bij de pakken neerzitten, zij ging aan de slag en heeft sociale ondernemers in Culemborg zoals Giel Smits en kooplui van de dinsdagmarkt voor zich weten te winnen. De Voedselgroep is nu een stichting geworden en heeft voor anderhalf jaar onderdak gevonden in een sloopwoning aan de Roelf de Manstraat.

Is voedseltassen rondbrengen een oplossing voor de lange termijn; een duurzame oplossing? Ja, omdat het daar niet bij blijft. Vrijwilligers van de Voedselgroep weten - soms uit eigen ervaring - waarover ze praten als zij met mensen in gesprek gaan. Door bijvoorbeeld samen te werken met Schuldhulpmaatje en de Formulierenbrigade helpen zij mensen op weg om uit de problemen te komen. Dirkje heeft zo een sociaal initiatief gestart dat mensen helpt om er nu en in de toekomst weer iets van te maken.