Raadslid Audrey James (GL): "Deze uitbreiding laat zien dat we als gemeente actief meedenken met inwoners en in willen zetten op wat niet alleen de toekomst van ons vraagt. Inzetten op hernieuwbare energie, waar al onze inwoners gebruik van kunnen maken, is nu al nodig en voor sommige mensen noodzakelijk om hun hoge energielasten omlaag te brengen."

Isoleren
Tegelijkertijd zijn zonnepanelen niet het enige wat inwoners willen. Het kunnen isoleren van je eigen woning, of als je huurder bent in een tochtige woning dan wil je zeker dat daaraan wat gedaan wordt. Dit geldt voor heel Culemborg, en niet alleen de binnenstad. Daarom ziet GroenLinks uit naar het lokale Isolatieplan dat in de maak is. Audrey: "Juist diegene met de meest slechte energielabels willen we als eerste helpen naar een aangenamere woning en een lagere energierekening. Het is mooi dat er in Culemborg al een FIXbrigade is voor het snel aanbrengen van bijvoorbeeld tochtstrips en radiatorfolie. En voor monumenten in de binnenstad is een werkgroep gestart om later dit jaar te komen met concrete verbetervoorstellen." 

Collectieve zonnedaken
Tijdens de raadsvergadering op 20 april heeft GroenLinks ook nogmaals aandacht gevraagd voor het mogelijk maken van collectieve zonnedaken. Audrey: "Hoe we ook ons best gaan doen, er zal niet voor iedere woning en pand een rendabele zonne-installatie mogelijk zijn. Collectieve opwek vanaf grote dakvlakken die voorhanden zijn op daken maar ook boven parkeerplaatsen, zijn dan zelfs noodzakelijk op weg naar energieneutraal." GroenLinks ziet uit naar de resultaten van de mogelijkheden voor collectieve zonnedaken in Culemborg waar Vrijstad Energie nu aan werkt in opdracht van de gemeente. De uitkomsten hiervan volgen eveneens later dit jaar.

Belang van communicatie
GroenLinks vindt het belangrijk dat over alle mogelijkheden voor verdere verduurzaming goed, helder en snel wordt gecommuniceerd met inwoners. Dit wordt unaniem onderschreven door de gemeenteraad en door het college, en gaat ook zo opgepakt worden.