Tien redenen waarom GroenLinks vóór de verbouwing van Theater De Fransche School zal stemmen.

1. Unanimiteit: in 2008 ging de gemeenteraad unaniem (!) akkoord met het huidige definitieve ontwerp van het theater, dus inclusief de verbouwing op de lokatie aan de Havendijk, exploitatiebecijfering en gemeentesubsidie op voorwaarde dat Theater De Fransche School (DFS) 10% (!) van de verbouwingskosten binnen zou halen van sponsors.

2. Draagvlak: er is in harde munt veel geld binnengekomen van 131 particulieren en 134 ondernemers. Dat is indrukwekkend en laat wel degelijk zien dat er draagvlak is in Culemborg. Een aantal fracties (zoals VVD en D66) stelt dat het binnenhalen van het volledige bedrag maatgevend is voor draagvlak. Wonderlijk. Wat als dat bedrag afkomstig zou zijn van één weldoener?

3. Ontbrekend bedrag: de kans dat het nog ontbrekende bedrag niet zal lukken worden door DFS én college als ‘klein’ beoordeeld. Er zijn nu eenmaal bedrijven die kiezen voor sponsoring in natura. Als gevolg van wettelijke aanbestedingsregels kan dat nooit van te voren hard gemaakt worden.

4. Exploitatie: kosten en opbrengsten van het verbouwde theater zijn keer op keer tegen het licht gehouden en doorgerekend door (adviseurs van) de gemeente en door professionals van DFS zelf. De partijen die zich daar vorig jaar kritisch over uitlieten (zoals CDA en VVD) hadden toen lef moeten tonen en een motie moeten indienen of een extra voorwaarde moeten stellen. Dat is niet gebeurd. Het huidige exploitatietekort van DFS zal, bij gelijkblijvende subsidie, in de nieuwe situatie, door de extra filmzaal en de grotere foyer, niet meer bestaan.

5. Programmering: DFS heeft de afgelopen jaren uitgevoerd wat het gemeentelijk beleid voorschreef voor wat betreft breedte van de programmering,  doelgroepen, bezoekersaantallen e.d. Het "artistieke niveau van de voorstellingen ligt duidelijk hoger dan wat bij podia in gemeenten van dezelfde omvang gebruikelijk is", concludeerde een Groningse wetenschapper in 2006. Culemborg heeft een theaterpodium nodig. Daarover gaat het huidige besluit. De SP wil eerst een nieuwe cultuurbeleidsnota. Tja, als er geen podium meer is hoef je over de inhoud voorlopig niks concreets meer in je nota te zetten.

6 Filmzaal: door Culemborgers zijn er vraagtekens gezet bij de wenselijkheid van een filmzaal. GroenLinks heeft daarom aangedrongen op een onafhankelijk advies van de filmconsulent van Stichting Kunst en Cultuur Gelderland . Dat advies was ronduit positief: “zeker op zijn plaats en exploitabel”.

7. Groot of klein podium: DFS voor de wat kleinere, intiemere (muziek)voorstellingen; grootschaliger uitvoeringen in bijvoorbeeld de nieuw te bouwen sporthal in West waar betere akoestische en technische voorzieningen komen dan in de Vrijstadhal. Dat is slim omspringen met accomodaties en met gemeenschapsgeld dat toch al uitgegeven wordt

8. Doelgroepen: DFS presenteert ieder jaar een overzicht van bezoekersaantallen en activiteiten. In 2007 had DFS 25.000 bezoekers (w.o. jeugd van basisscholen en voortgezet onderwijs, ouderen bij het Theater Ouderen Project); bij zo’n aantal kun je moeilijk van een ‘elite’ spreken. Ook de fracties die hier het meest kritisch over zijn (zoals de SP), die zeggen niet te weten hoeveel gebruikers het theater heeft en wat de verbouwing betekent voor bezoekersaantallen en financiën, hebben al lang geleden de stukken hierover gekregen.

9. Lokatie: een theater hoort bij een gezellige en bruisende binnenstad, waar je na afloop van een voorstelling nog even een kroegje induikt. GroenLinks vindt dat zo’n voorziening niet thuishoort op een industrieterrein. Met trein en auto zijn poppodia en muziektheaters vanuit Culemborg op aanvaardbare afstand gemakkelijk te bereiken.

10. Alternatieven: verbouwing en exploitatie van DFS is een tot op het bot doorgerekende, haalbare en toekomstgerichte optie. Dat geldt niet voor de alternatieven. De een roept en komt niet met een concreet voorstel; de ander vergeet in een ‘offerte’ belangrijke kostenposten. D66 roept dat met een nieuw plan de provincie wel (weer) zal betalen, maar voorlopig berust dat nog op drijfzand; het leidt in ieder geval tot grotere onzekerheid dan het nu onzekere sponsorgeld. Niet doorgaan van het DFS-plan betekent hoe dan ook verlies en ook voor een toekomstig plan meer dan een miljoen minder budget.

Samenhang met andere projecten: het bedrag dat DFS nu éénmalig te kort komt, gaat - als de bouw van een nieuwe (!) raadzaal doorgaat - de komende jaren jaarlijks uitgegeven worden. Over een deel van dat geld wordt ook besloten in de raadsvergadering van 29 januari. Zie het GroenLinksstandpunt hierover op www.culemborg.groenlinks.nl dat, samengevat, luidt: liever een goed gebruikt theater dan een nieuwe raadzaal die maar eens per week wordt benut.