Door alle verandering in de nieuwe Wmo, Jeugdzorg, Participatiewet en door de bezuinigingen zullen veel zaken anders gaan lopen. Veel mensen zijn daar nu al bezorgd over. Onder andere vragen zij zich af of er wel met een deskundig oor en begrip naar hun problemen wordt geluisterd en of zij wel de goede hulp krijgen. Uitvoering van de motie ‘Second Opinion in het sociale domein’, moet de mogelijkheid van een laagdrempelig ‘second opinion’ scheppen.
GroenLinks wil een ‘second opinion’ om diverse redenen. Allereerst zullen er (zeker weten!) op individueel niveau dingen misgaan; hoe goed we het allemaal ook gaan organiseren. Verder speelt een officiële bezwaarprocedure en zeker een gang naar de rechter zich af in een conflictueuze sfeer en kost geld. De burger ervaart zo’n procedure vaak als een stressvolle aangelegenheid en verkeert meestal niet in de omstandigheid dat hij dat er óók nog bij kan hebben. En, last but not least, denken mensen die hun verhaal kunnen doen en zich gehoord voelen eerder mee over oplossingen. Overleg levert meestal meer op voor de persoon in kwestie dan als hij iets via de rechter probeert af te dwingen
In heel Nederland zijn gemeenten al aan het nadenken over vormen van (een soort) bemiddeling of mediation als een afwijzing van gevraagde hulp niet geaccepteerd wordt. Gemeenten doen dat vooral om dure proceskosten te beperken. Maar belangrijker nog, vind ik, is dat ondersteuning die mensen direct in hun persoonlijk leven treft, gewoon goed verloopt. Voor de verhouding tussen gemeente, professionals en burgers is het ook goed, want niet de honderden keren dat het goed gaat zullen op verjaardagsfeestjes, in burengesprekken en in de media breed uitgemeten worden, maar wel de fouten en evidente miskleunen.
Hoe de ‘second opinion’ er precies eruit moet gaan zien, daar mag het college een voorzet voor doen. Misschien wel in samenspraak met gemeenten waar Culemborg mee samenwerkt. Niet voor niets staat ‘second opinion’ in de motie tussen aanhalingstekens. Het gaat erom dat de intentie van wat bedoeld wordt duidelijk is: ergens op een serieuze manier te rade kunnen gaan zonder meteen in de sfeer van klachten, bezwaren en procedures terecht te komen. De VNG spreekt van een sociale ombudsman. In Margraten is een regeling ‘Mediation en second opinion’ ingesteld. We kennen de second opinion natuurlijk ook uit de gezondheidszorg. In het arbeidsrecht heeft de ‘second opinion een hoge vlucht’ genomen. Op de website van de Koepel Wmo-raden wordt een burgeradviesraad gesuggereerd. Een creatieve en interessante optie.
GroenLinks denkt dat veel ongerustheid weggenomen kan worden als mensen op een gemakkelijke manier hun verhaal kunnen doen en weten dat ze gehoord worden.
De motie ‘Second Opinion in het sociale domein’ is in de raadsvergadering van 28 november met 10 stemmen vóór aangenomen (VVD stemde tegen en D66 verdeeld).