GroenLinks-raadslid Trude van de Ven maakte haar entree in het Culemborgse debat. Voor haar is het sociaal domein en dus ook de zorg voor de jeugd in de stad speerpunt. "Naast het inzetten op het aanpakken van jeugdcriminaliteit, en het leveren van complexe jeugdzorg, willen we de komende jaren echt de beweging maken naar preventie: snel de juiste hulp en ondersteuning bieden."
Trude wil dit voor elkaar krijgen met sterke wijkteams en jongerenwerk, in de wijkaanpak en door goede samenwerking met scholen. Van de jeugdboa's hoorde GroenLinks recent dat zij graag meer voorlichting op scholen zouden willen onder meer over drugs en sociale media-gebruik en dat al, op het einde van de basisschool. Wethouder Mischa Peters onderstreepte het belang hiervan.
De volgende belangrijke stap is als het aan Trude ligt het inzetten van het informele netwerk: degene die om de jongeren heen staan óf willen staan. In andere gemeenten wordt succesvol de JIM-aanpak uitgevoerd. JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor. Dit kan een buurvrouw of oom zijn die een belangrijke steunpilaar kan zijn als het even niet zo goed gaat met een jongere. Iemand die de jongere inspireert, energie geeft, dingen leert en als nodig ook een keer de waarheid kan zeggen. "We houden jongeren in hun eigen leefomgeving én bieden en stimuleren een stabielere groei."
Komend jaar wordt het jeugdbeleid met partners in de stad omgezet in verdere acties. GroenLinks heeft daarbij gevraagd om communicatie over de plannen die aansluit bij jongeren zelf.