Raadslid Claire Vaessen heeft in haar column in de Culemborgse Courant kritiek op de andere partijen in de raad die tegen een motie stemden die het College opriep om bij elk stedenbouwkundig plan rekening te houden met het maximale rendement van zonnepanelen door een gunstige ligging van woningen en gebouwen ten opzichte van de zon. Een gemiste kans om Culemborg klimaatneutraler te maken. Deze column verscheen op 26 september.

Wat een teleurstelling als je je enthousiast hebt aangemeld voor de actie 'Zon Zoekt Dak' en je dak blijkt ongeschikt te zijn voor zonnepanelen: te weinig op het zuiden, te klein, teveel schaduw. Zo jammer, want zonnepanelen zijn in 10 jaar terugverdiend en dragen bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Komt goed van pas, want Culemborg wil klimaatneutraal worden, maar moet daar nog veel voor doen.

GroenLinks wilde het voornemen om klimaatneutraal te worden een steviger zetje meegeven en stelde een motie op: houd bij de planning en bouw van nieuwe woningen altijd rekening met zonnepanelen en zorg dat die zonnepanelen dan meteen geïnstalleerd worden.

In het debat dat volgde vielen raad en college vooral over het verplichtende karakter van het installeren van zonnepanelen bij nieuwbouw. Het CDA kreeg zelfs associaties met het vroegere Oostblok. Dat snap ik best wel, want in het (landelijk) verkiezingsprogramma van het CDA komt het begrip 'rentmeesterschap' in verband met natuur, milieu en klimaat niet meer voor. De SP bleef hangen in 'goedkope en betaalbare woningen' en beseft niet dat het sociaal is om door een lage energierekening de woonlasten omlaag te brengen.

Wij realiseerden ons dat onze motie te ambitieus was. We slankten hem af tot: 'houd in elk stedenbouwkundig plan rekening met het maximale rendement van zonnepanelen door een gunstige ligging van woningen en gebouwen ten opzichte van de zon'.

Tot onze verbijstering stemden alle fracties tegen. Alle? Ja, alle! Ook de PvdA die in het verkiezingsprogamma heeft staan dat bij nieuwbouw van woningen ,,zonnepanelen vanaf 2015 standaard verplicht worden opgenomen in het bouwbesluit''. Ook D66 die in haar programma ,,veel meer besparing van energie'' wenst en het bouwbesluit wil aanpassen om tot ,,energieproducerende nieuwbouw'' te komen. Ook de ChristenUnie die in haar verkiezingsprogramma het doel om ,,vanaf 2015 energieneutraal bouwen in de nieuwbouw'' heeft vastgelegd.

Mooie idealen waar je lokaal mee aan de slag kunt en waarvan de kern besloten lag in die GroenLinks-motie. Wil je je voornemens echt verwezenlijken dan is alleen doortastendheid aan de orde. Misschien hadden we onze motie beter de titel van het VVD-verkiezingsprogramma kunnen meegeven: 'Niet doorschuiven, maar aanpakken'.